6. A ve světě komiksu

6. A ve světě komiksu

30.04.2022

Víte, co je to strip, manga, nebo co dělá např. takový inker či kolorista? Tak třída 6. A už to ví naprosto bezpečně. Ve čtvrtek 28. 4. jsme se totiž ocitli ve světě komiksů. Navštívila nás paní Klára Smolíková - česká spisovatelka, scenáristka komiksových příběhů, publicistka a lektorka. Strávila s námi skoro 2 hodiny plné informací, krásných komiksů a také tvoření přímo s žáky. Paní spisovatelka u nás byla v tomto školním roce již podruhé. Při prvním workshopu pracovala s žáky třídy 8. B.

V úvodu besedy paní Smolíková žáky seznámila s tím, co to vůbec komiks je, kde a kdy vznikl, co je pro něj typické. Nebylo to však jen obyčejné předání informací, děti na mnoho z nich musely přijít samy.

Další část byla věnována představení konkrétních komiksů. Prohlédnou jsme si mohli jak knihy Kláry Smolíkové, tak i jiných autorů. Všechny byly naprosto úžasné! Samozřejmě nám to nedalo a dvě z nich jsme zakoupili pro naše milé čtenáře do školní knihovny 😊.

Následovalo vlastní tvoření našich šesťáků. Pomocí pracovních listů, které pro ně měla paní spisovatelka připravené, si zkusili vytvořit vlastní komiksy. Bylo zajímavé a mnohdy velmi vtipné poslouchat, co říká třeba taková kobliha nebo kelímek s kávou.

Ještě jednou moc děkujeme za návštěvu a ž teď se těšíme, že se budeme moci právě třeba s paní Smolíkovou nebo někým podobně inspirativním setkat zase příště.

 

A co že jsme to do školní knihovny zakoupili za novinky?

Jeden z komiksů se jmenuje Super Spellsword Sága a vybrala jsem ho pro vás právě na doporučení paní Smolíkové. Rozhodně zaujme žáky 2. stupně. Jedná se o konverzační komiksovou komedii z fantasy prostředí, kde je kouzelnický řád konfrontován s nebezpečnou Magickou koblihou nekonečna. Dva vybraní čarodějové, Klerenc a Eliot, jsou vysláni najít tzv. časomága, který jako jediný může koblihu sníst, aniž by způsobila konec světa. Jejich cesta je však dlouhá a komplikovaná. Při svém pátrání navštíví elfí hipsterskou kavárnu, hřbitov uprostřed temných hvozdů, prastaré bitevní pláně či kouzelnickou akademii pro čarodějky. V průběhu děje se seznámí se spoustou charakterů, mezi které patří hrdá princezna barbarů Noria, nekromant Funus či velitel stráží jménem Cedrik. Příběh je prošpikován vtipem, narážkami a odkazy na dnešní popkulturu.

Druhou knihou, ze které mám já osobně velkou radost, je S Komenským do komiksu. Snad vás nalákám alespoň krátkou anotací:

Na únikovou hru se Filipa těšila. Vybrala si ji na oslavu narozenin a ten nápad spolužáky nadchnul. Dokonce i Vavřinec, řečený Vávra, pozvání přijal. Nejsou ve třídě kdovíjaká parta. Ani učitelé u nich neučí rádi.
Filipa předem nezkoumala, proč se hra jmenuje „Cesta z labyrintu“. Vlastně jí bylo jedno, jakou únikovku si zahrají, pro všechny to byla premiéra. Dostat se z lodní kajuty ještě šlo, ale další místnosti jsou těžší a těžší, a ne každá nápověda jim pomáhá. Hráči mají podezření, že se hra chová jako živá. Nebo se do ní tak zabrali?
Postupně parta zjišťuje, že kromě nalezení klíčů se jim s každou místností otevírají průhledy do života podivného muže v černém, který snad nikdy nespí a neustále má hlavu plnou plánů. Největší hádankou, jejíž rozluštění je klíčem k cestě ven, je totiž sám Jan Amos Komenský. Uniknou z jeho labyrintu?
Příběh Filipy a jejích spolužáků se odehrává během jediného dne stráveného únikovou hrou. Pátrání v jednotlivých místnostech však není završeno jen vyřešením hádanky a nalezením klíče, ale také komiksovým příběhem ze života Jana Amose Komenského.

 

Autor: Markéta Marková