Jedničky z jedničky a jejich soustředění roku 2020

Jedničky z jedničky a jejich soustředění roku 2020

18.07.2020

Jedničky z jedničky a jejich soustředění v roce 2020

Jedničky z jedničky a jejich soustředění v roce 2020

Každoročním vyvrcholením činnosti kytarového kroužku Jedničky z jedničky je kytarové soustředění. Všichni se na něj moc těšíme. Po čtyři roky probíhalo na Malé Skále, kde jsme hráli od pátku do neděle. Byli s námi vždy i rodiče kytaristů. Po hraní jsme podnikali mnoho výletů do okolí.

Letos bylo vše jinak. Coronavirus nám zavřel školu a po otevření se vrátilo jen část dětí. Činnost vyučování tak byla v jiném režimu. Činnost kroužků ustala. Ne ovšem kytarek. Děti dostávaly výuková videa lekcí z video kurzu. Takže podle své libosti mohl, kdo chtěl, cvičit hraní a zpívání.

Jakmile se uvolnila možnost setkávání, i když za přísných hygienických opatření, udělali jsme si své soustředění tak, jak to bylo možné. Sešli jsme se po tři středy v červnu ve venkovní učebně naší školy. To, co bylo nasdíleno do videí, jsme přehráli a přezpívali. Dětem to šlo báječně. Nové písničky sehrály za ty tři středy. Takže jsou připravené k vystoupení před veřejností. 

Děti si zasloužily svoji odměnu. Tou byl jednodenní výlet na naše oblíbená místa, do jabloneckých korálkáren a na nová místa Jizerských hor. Tentokrát jsme jeli autobusem. Zatímco první soustředění mělo 18 členů, každý rok se počet účastníků zvyšoval. Tento rok jelo 34 osob. Bereme s sebou i členy rodin, protože hlavní poselství našeho hraní je nejen naučit děti hraní a radosti ze zpívání, ale spojit hudbou celé rodiny.

To se opravdu daří. I přes roušky, desinfekci, podepsaná čestná prohlášení o bezinfekčnosti, možné rozestupy, všichni zpívali s námi. Rodiče viděli, že děti hraní a zpívání baví a přidali se k nám. 

V autobuse jsme se rozezpívali, protože po příjezdu na místo jsme natáčeli obrazy k novým klipům. Ty budou sestříhány v době prázdnin a budou uveřejněny jak zde, na webových stránkách, tak i na www.youtube-zuzanaledvinová-jedničky z jedničky.com.

Po příjezdu jsme zaparkovali autobus u jedné z exkluzivních korálkáren, ohlásili se paní vedoucí a po prohlédnutí exponátů jsme my, kytaristé, odešli k přehradě točit klipy. Ostatní si tvořili výrobky a nakoupili parádičky.

Po té jsme odjeli k druhé korálkárně, kde jsme si také mohli vytvořit šperky. Ale hlavně jsme si mohli nakoupit za velice příznivé ceny. Tuhle prodejnu máme obzvláště rádi.Je tam místnost pro tatínky, které parádičky až tak " neberou", s kávovarem, pohodlnou sedačkou, televizí, videem...a přístřešek pro malé děti s různými šlapadly a hračkami. Tady si přijde na své každý.

Dále nás čekal oběd v Příchovickém motorestu. Zde byla oceněna děvčata: Linda Starová, Kája Černá a Adélka Čechová. Opouštějí naši skupinu po šesti letech. Moc jim děkuji za vše. Za jejich přístup, reprezentaci školy při vystoupeních, za to jaké jsou bezvadné. Přeji jim, aby se jim v dalším životě vedlo velmi dobře.

Pak nás čekalo muzeum Járy Cimrmana s rozhlednou do širokého okolí a relax u restaurace U Čápa. Zde se děti vyřádily na všech atrakcích, které tu mají. Navíc nádherné výhledy a klid: louky vzrostlé i posečené, pasoucí se krávy, teplo, sluníčko...dobré občerstvení, prostě: pohoda.

Všude okolo pršelo, mraky tvořily překrásnou kulisu, na nás svítilo sluníčko a měli jsme se krásně.

Před odjezdem jsme měli ochutnávku syrobů od Kitla. Pan obchodní zástupce firmy přijel ochotně za námi. Všichni tak ochutnali sortiment šťáv. Nakoupili si za příznivé ceny syroby domů.

Pak už jen spokojená cesta domů za radostné atmosféry a opětovného zpívání a hraní, které děti spustily sami.

Soustředění se opravdu povedlo, i za omezených podmínek. Dospělí i děti mi hned říkali, že pojedou rádi znovu. Takže se zase máme na co těšit.

Obrázky z našeho sousředění budou v galerii. 

Děkujeme Královskému městu Rakovník za finanční podporu, bez které by se naše soustředění nemohlo konat.

 

 

Autor: Zuzana Ledvinová