Vzpomínka 2. A na dobu, kdy vše bylo ještě jinak.

Vzpomínka 2. A na dobu, kdy vše bylo ještě jinak.

01.07.2020

Vzpomínkové video 2. A na dobu před před uzavřením školy 10. března 2020

Vzpomínka na dobu, kdy bylo vše jinak...

V době po uzavření školy jsme byli všichni v šoku. V úterý 10. 3. 2020, poslední vyučovací hodinu nám paní zástupkyně přišla říci o náhlém zavření školy od dalšího dne. Nebyli jsme na to připraveni.

Jak to udělat, aby se děti naučili stěžejní učivo ročníku, které je většinou právě v době března a dubna na výukovém programu? Jak zajistit, aby rodiče měli k dispozici to, co k výuce potřebují?

Všichni jsme tápali, improvizovali, hledali systém, jak se ve všem orientovat, vše kontrolovat, jak pomoci, kde to potřeba je, a kde můžeme nechat děti pracovat samotně. 

Učím na 1. stupni, většinou 1. a 2. třídu. Tady je výklad učitele a pomoc rodičů naprosto nezbytná. Začala jsem natáčet výuková videa tak, jako bych pracovala s dětmi ve třídě. Některá byla jen výkladová , jiná naopak: práce s učebnicí a pracovními sešity.

Rodiče pak dostávali do mailu tato videa a odkazy na doplňující dokumenty, www stránky k procvičování, na pohádky a podobně, vedle zadaných stránek v učebnicích a pracovních sešitech. Bylo toho opravdu dost.

Zpočátku byla videa určená jen pro moje žáky, tedy neveřejná. Po panice na sociálních sítích, příbuzných a známých, jsem si dodala odvahy a dala je veřejně na www. youtube.com- zuzanaledvinova- škola. Nečekala jsem, jak dobrou odezvu to bude mít. Nejen od mých rodičů, ale i z různých míst republiky. 

Skypem jsem pak prověřovala, jestli děti látce rozumí, potřebují něco procvičit, vysvětlit, jak vše stíhají. 

Musím říci, že pozitivní reakce rodičů i dětí mě "držela nad vodou". Onemocněla jsem obyčejnou virózkou, zlobilo mě skypové připojení celé třídy, zvedaly se počty nemocných. Byla to velice nepříjemná doba, kdy jsme nevěděli nikdo, jak dlouho to potrvá, jak se situace bude vyvíjet. 

Díky tomu, jak mě rodiče podporovali v natáčení videí, posílali mi i další prezentace k tématům prvouky, jak pracovali, jak posílali vypracované úkoly, moc mi pomáhali. 

Za to bych mým rodičům chtěla moc a moc poděkovat.

Po návratu části žáků do školy 25. 5. a 8. 6. 2020 jsem viděla, že děti učivo umí. Tak věřím, že i ostatní děti na tom budou také tak.

Rodiče 2. A a 2. B , odvedli jste skvělou práci. Ještě jednou děkuji , byli jste mi velkou oporou. 

Mgr. Zuzana Ledvinová

Tady posílám ještě videiko:       Vzpomínka na dobu, kdy bylo ještě všecko jinak- 2. A 2019/2020

Autor: Zuzana Ledvinová