Volba povolání: Školu navštívil další přednášející

Volba povolání: Školu navštívil další přednášející

07.01.2020

I v prosinci pokračovaly přednášky v předmětu Volba povolání v 8. ročnících. V úterý 10. prosince navštívil školu Jan Lédl, bývalý absolvent.  Jan vyprávěl žákům osmých a devátých tříd o práci ve Velké Británii pro společnost Panalpina.

Stejně jako u ostatních přednášejících i tentokrát vše začalo vyprávěním o začátcích na základní škole. Jan se rozhodl nedostudovat vysokou školu, protože si vybral obor, o kterém věděl, že ho nenaplňuje, a to byla politologie. Během studií totiž zjistil, že ho láká pracovat ve společnosti, kde by mohl kariérně růst. To se mu povedlo právě v Panalpině a z pracovníka, který zadával data do počítače, se celkem rychle díky své ctižádosti vypracoval až na pozici v Manchesteru. Na starost má systémy a procesy námořní přepravy pro UK a Irsko. Příjezd do cizí země, kde nikoho neznal nebyl samozřejmě z počátku jednoduchý, ale Jan se rozhodl se s tím poprat. Našel si rychle bydlení i přátele v práci a své volby odjet pracovat do zahraničí nelitoval ani chvilku.

Žáci si z přednášky odnesli především to, že k získání práce, která je bude bavit, nepotřebují vždy diplom z vysoké školy. Důležitá je i cílevědomost, píle a především chuť se učit novým věcem, a dále se rozvíjet.

 

Děkuji Honzovi, že si v předvánočním čase udělal čas na dvě přednášky.

Autor: Alice Zápalová