Animace na Jedničce 21

Animace na Jedničce 21

25.11.2019

Setkání s doteky sametu

13. 11. 1989 události nabíraly spád a schylovalo se k zásadnímu zvratu v dějinách naší země.

13.11. 2019 si tuto dobu připomínáme na dalším workshopu animačních dílen, jak jinak, než společně vymyšleným, nakresleným a rozpohybovaným filmem.

My, dospělí, jsme se na tuto práci moc těšili nejen díky tématu, ale i proto, že mezi nás zavítalo hodně nových tváří, a tedy i nových pohledů, přístupů a energie. 

Scénář se však nesoustředí je na listopadové události roku 1989, každý ze tří týmů zpracovává jedno ze zlomových desetiletí naší historie 20. století. V první fázi hledáme. Zapisujeme, diskutujeme, vybíráme, škrtáme. Jakmile jsou hlavní obrysy scénáře hotové, rozkreslíme jednotlivá okénka, doplníme poznámkami a můžeme začít kreslit. Je znát, že zkušeností přibývá, leckdo si dokáže už předem představit potřebný postup a techniku tak, aby všechny kroky vedly k žádoucímu výsledku. 

Náš film bude tentokrát společný. Bude o ideálech, nadějích,zklamání, útlaku i svobodě, která si tak těžce a dlouze nacházela cestu zpět do života naší země. Tohle vše patří k naší historii, a proto i do vznikajícího filmu.

Autor: Martina Vorlová