Osmáci se zúčastnili zajímavé přednášky

Osmáci se zúčastnili zajímavé přednášky

25.10.2019

Pracovní výchova - Volba povolání. To je název předmětu osmých ročníků na naší škole. Přihlášky na střední školy si žáci sice dávají až v pololetí deváté třídy, ale na ně se uvádějí známky z pololetí i konce 8. třídy. Je tedy třeba si začít ujasňovat již teď, kam chtějí naši osmáci po základní škole zamířit. Osmý ročník je pro žáky náročný, protože ve všech předmětech se navazuje na vědomosti a dovednosti získané v předešlých ročnících. Tomu, kdo doposud proplouval učivem jen povrchně, se to většinou projeví na hodnocení na konci osmičky. Ti, kteří chtějí být přijati na střední školu s dobrým prospěchem, mají možnost své úsilí projevit právě v osmé třídě. Navíc je tady dospívání, je to právě ten věk, kdy se dětem nechce nic dělat a většinu věcí ví moc dobře sami a už vůbec nepotřebují nějaké rady od rodičů a ani učitelů. 

 V tomto období je nejdůležitější motivace. Učitelé se snaží motivovat děti každý den, a když se něco dělá často, většinou se to míjí účinkem. Motivací dětí může být i vyprávění lidí, kteří díky vzdělání a cílevědomosti dosáhly svého životního cíle a zároveň můžou dělat práci, která je baví a je finančně ohodnocena podle jejich představ. 

Jedním z takových je i Ing. Václav Černý, Rakovničan žijící momentálně v Praze, který našim osmákům přiblížil výhody a nevýhody práce v nadnárodních korporacích jako je Siemens a Doosan Škoda Power. Na úvod svého povídání se pan Černý zeptal žáků, co už teď dělají proto, aby se v budoucnu živili tím, co je baví. Posluchači byli úvodní otázkou zaskočeni, jak mohou v tomto věku dělat něco pro své budoucí povolání? 85 % lidí v České republice totiž podle výzkumu dělá práci, která je nebaví. Po chvilce vyprávění jim odpověď na otázku byla jasná, mohou se vzdělávat, a to nejen ve škole v obecných věcech, ale i ve svých zálibách, ať už jde o sport, tanec, zpěv nebo umění v podobě animování videa. Prostě ve všem, co je baví. Samozřejmě, že každý chce v budoucnosti dělat to, co ho baví a je ještě být za to dobře placený. A právě o to jde, vysněnou práci chce každý, ale ne každý je ochotný pro to něco udělat. A právě ti, kteří udělají něco navíc každý den takovou práci získají. Hlavní myšlenkou tedy bylo se zamyslet nad tím, co by opravdu chtěli osmáci jednou dělat a co pro to mohou už teď udělat. Zeptejte se sami našich osmáků, kolik z nich si doma takovou otázku po přednášce položili. 

Děkujeme za návštěvu panu Černému a těšíme se na další přednášející. 

Autor: Martin Donát