Lyžařské kurzy prvního stupně

Lyžařské kurzy prvního stupně

04.03.2019

Lyžařská sezóna pomalu končí a my už máme lyžařské kurzy pro první stupeň také úspěšně za sebou.

Po loňských kurzech na Božím Daru jsme se letos vrátili do Rokytnice nad Jizerou na chatu Vzdělávacího institutu Středočeského kraje. Sněhu bylo letos spoustu na všech českých horách, tedy i naše kurzy nedostatkem netrpěly. První výprava lyžařů z 1. - 3. tříd měla výborné sněhové podmínky, a dokonce jsme si užili i trochu sluníčka. Ještě v den příjezdu jsme se rozdělili do družstev a obhlédli si náš svah. Během kurzu děti využily svah jak k výuce na lyžích, tak k sáňkování a samozřejmě nepromeškaly jedinou možnost ke koulování. V letošním roce se kurzu zúčastnil nejvyšší počet prvňáčku, což vyžadovalo veliké pracovní nasazení nejen od lyžařských instruktorů na svahu, ale také od pedagogickému dozoru. Největší odměnou pro všechny jsou spokojené a usměvavé děti.

 Druhý kurz pro 4. a 5. třídy měl sice ještě pořád sněhu dost, ale díky teplému počasí nám sníh doslova tál před očima. I přesto nám vydržely dobré sněhové podmínky pro výuku začátečníku a zlepšování dovedností už pokročilých lyžařů. Po dvou dnech výcviku instruktoři vybrali patnáctičlenné družstvo a rozhodli, že jejich umění je už na takové úrovni, aby zvládli jednu z nejdelších sjezdovek v Čechách, která se nachází v lyžařském areálu Horní domky nedaleko od naší chaty. K cestě na sjezdový areál Horní domky jsme museli využít skibus. Výprava se vydařila na výbornou, naši malí lyžaři dokázali sjet celou sjezdovku z Lysé hory a vrátili se zpět na chatu nadšeni.

 Oba kurzy jako vždy utekly jako voda a nezbývá než se těšit na příští rok. Na závěr patří velké poděkování. Jsem vděčný za podporu vedení školy při pořádání kurzů a uvolnění pedagogů. Zároveň bych rád poděkoval všem externím instruktorům a zdravotnicím. 

Autor: Martin Donát