Lyžařský kurz - Františkov - Rokytnice nad Jizerou

12.01.2019

Letošní lyžařský výcvik sedmých ročníků probíhal ve Františkově, což je malá osada kousek od Rokytnice nad Jizerou. V neděli po příjezdu jsme šli s dětmi okouknout okolí, ale daleko jsme nedošli. Obrovské množství sněhu nás zaskočilo, ale všichni jsme se s radostí vrhli do koulení a válení ve sněhu. 

V pondělí již probíhal klasický výcvik ve skupinách. Tento rok se nám sešlo opravdu hodně začátečníků, takže jsme ze začátku měli trochu obavy, ale nakonec nás začínající lyžaři velice překvapili. Dělali tak obrovské pokroky, že už následující den, jsme některé z nich přesouvali do lepší skupiny. Jejich nadšení a zápal byl opravdu neskutečný. Nemohli jsme je téměř dostat ze svahu.

Ve středu byl tradičně vyhlášen kritický den, tzn. dopoledne měl probíhat výcvik a odpoledne se mělo vyrazit na túru do Rokytnice. Den to byl opravdu KRIZOVÝ. Po hodině výcviku najednou vypnul proud a až do pozdního večera jsme byli bez elekřiny. Oběd nám paní správcová naštěstí mohla uvařit na plynovém sporáku, takže jsme nestrádali. Ba naopak, vařilo se tam výborně. Večer nám pak proud na chvilku nahodili, ale v noci to opět vypli.

Ve čvrtek jsme se tedy opět probouzeli do chladu, bez elektriky a vlastně i vody. Začínali jsme se trochu strachovat, zda tento kalamitní stav bude pokračovat. Nasněžilo přes 50 cm., popadaly stromy a přetrhaly elektrické vedení. Naštěstí nás pak paní spracová uklidnila, že na všem už se pracuje a za 2 hodiny bude vše v pořádku. Jelikož jsme nemohli lyžovat, oblékli jsme se do plné polní a na louce plné sněhu jsme uspořádali velkou sněhovou bitvu. Zima nám rozhodně nebyla a odměnou nám po návratu byl teplý oběd a fungující elektřina. Na nic jsme nečekali a ihned po obědě už jsme opět nasadili lyže a svištěli na prodloužený odpolední výcvik. Večer jsme to pak pěkně rozparádili na naší "piškotéce" - diskotéce.

Poslední den výcviku byl věnován závodu ve slalomu, kde si všichni poměřili své schopnosti a dovednosti a opravu to byl velký boj. Vítězové byli ve finále všichni, jelikož všichni sjeli kopec a jestě k tomu s úsměvem. Odpoledne uz jsme si jen užívali tu samotnou radost z lyžování a bylo vidět, že to všechny opravdu bavilo. Večer pak proběhlo vyhlášení závodů, vyhlášení Horala roku 2019 a vyhlášení nejlepšího pokoje za úklid. 

V sobotu ráno jsme se rychle nasnídali a dobalili zbytek věcí. Kvůli sněhu nemohl autobus přijet k chatě, a tak jsme většinu věcí naložili na vozík a pan správce nám to svezl do Rokytnice. My ale museli šlapat pěkně pěšky. Ale vůbec nám to nevadilo. Za 40 minut jsme byli v Rokytnici a tam už na nás čekal naložený autobus, takže jsme jen nasedli a ujížděli k domovu.

Tento kurz byl opravdu výjimečný. Děti vytvořily skvělý kolektiv. Neustále se zpívaly písničky, hrály hry, karty, natáčela se videa ....ale hlavně se povídalo. Velký podíl na této příjemné atmosféře měli i samotní instruktoři Filip Truhlář a Petr Čížek, kteří se dětem neustále věnovali. Nesmíme ovšem zapomenout ani na naši novou paní zdravotnici Ivu Kocmanovou, která byla taky pro každou legraci a ošetřila každou modřinu, natažení ...prostě jakoukoli bolístku.

Velké poděkování patří samozřejmě panu učitelovi Robertu Chytrému, který kurz zorganizoval a vypořádál se se všemi komplikacemi.

Na závěr chceme jetšě dodat, že nás velmi potěšilo samotné osobní poděkování od dětí, že jsme je naučili lyžovat a že by tam zůstaly ještě týden, protože je to tam skvělé. Máme radost, že to nejdůležitější se naučily - MILOVAT HORY. Tak za rok zase :)

 

Autor: Pavla Pešková