Sněhové zpravodajství z Bedřichova

Sněhové zpravodajství z Bedřichova

25.02.2016

Sněhové zpravodajství

Letošnímu lyžařskému kurzu předcházely obavy, které pramenily z velmi teplého počasí a z celkově špatných sněhových podmínek. Již 14 dní před odjezdem jsme netrpělivě sledovali nové zprávy z Jizerských hor. Když v den odjezdu panovala u nás v nížinách jarní teplota, kvetly sněženky a příroda připomínala spíše duben, podvědomě jsem zkontroloval, jestli mám zabalené plavky a pohorky na pěší turistiku.

Cesta nám rychle utekla a my se ocitli v Bedřichově. Při odpolední procházce a seznámením se s okolím jsme nalezli sníh jen na sjezdovce a běžeckém stadionu. Okolní krajina byla pokryta podzimním listím a suchou trávou. Na slunci pak teplota dosahovala deseti stupňů celsia. Naštěstí k zlepšení počasí došlo již druhý den ráno, kdy začalo trochu mrznout a sníh méně tát. Mohli jsme tedy začít rozvíjet naše lyžařské a snowboardové dovednosti. Pod vedením instruktorů Pavly, Zdeňka a Roberta jsme rozřadili žáky do dvou lyžařských kategorií a jedné snowboardové. V úterý nás začalo provázet sněžení, takže si naši sportovci mohli vyzkoušet i jízdu v prašanu.

V letošním roce si žáci zajezdili na běžkách v dobře upravených bílých stopách Jizerské padesátky. O kritickém dnu jsme navštívili rozhlednu Královka, která je nově rekonstruovaná. Mladí účastníci nám dělali radost a jejich lyžařské dovednosti se rychle zdokonalovaly, na konci kurzu již všichni samostatně sjížděli svahy na Malinově vrchu. Za sebe a za instruktory mohu hodnotit kurz jako povedený, jen naši zdravotnici Terku snowboardisté zaměstnávali o trochu více než předchozí roky.

Krásné zimní počasí nám vydrželo až do odjezdu, kdy začalo hustě pršet a teploty znovu začaly připomínat dobu kočiček a jehněd. Ještě přikládám několik fotografií.

Autor: Robert Chytrý