Pracovní výchova plná vůní a zajímavostí

Pracovní výchova plná vůní a zajímavostí

11.06.2025

V hodinách pracovní výchovy se na naší škole učilo netradičně – místo kladívek, šicích jehel či hlíny se tentokrát pracovalo s vůněmi, chutěmi a zajímavostmi z celého světa. Téma hodin se totiž točilo kolem koření, které běžně používáme v kuchyni, ale často o něm víme jen velmi málo. To se rozhodli změnit žáci ze 6.B a 8.A i 8.B.

Třída 6.B se vydala do světa přírodních dochucovadel především z pohledu smyslového poznávání. Pomocí zraku, hmatu i čichu určovali různé druhy exotických přísad – třídili je podle barvy, tvaru, struktury a vůně. Poznávali, jak se liší mletý pepř od celého, nebo co odlišuje skořici od badyánu. Celkem se seznámili s dvacítkou vzorků, pocházejících z různých koutů světa.

Starší spolužáci z 8.B se chopili úkolu zpracovat o jednotlivých aromatických rostlinách informace písemnou formou. Ke každému druhu sušené rostlinné části vyhledávali zajímavé informace na internetu, zjišťovali jeho původ, využití v kuchyni i léčivé účinky. Všechny poznatky pak zpracovali do vlastního informačního plakátu/lapbooku, který sdíleli se spolužáky.

Nejen žáci z 8.A se například se dozvěděli, že šafrán setý je nejvzácnějším kořením na světě, jehož cena může být vyšší než cena zlata. Bobkový list žáky zaujal nejen svou chutí v omáčkách, ale i tím, že je známý jako vavřín, který byl už ve starověku považován za symbol slávy a cti. Hřebíček, jak žáci zjistili, má antiseptické účinky a může být využit i jako přírodní pomoc při bolestech zubů.

Nechyběly ani recepty, ve kterých si žáci mohli představit praktické využití jednotlivých rostlin nebo jejich částí – ať už šlo o kurkumu v indickém kari, nové koření ve svíčkové omáčce, badyán ve vánočním perníku nebo jalovec při přípravě zvěřiny. Diskutovalo se také o rozdílech mezi černým, bílým a zeleným pepřem, či o tom, proč je skořice oblíbená nejen v dezertech, ale i v orientální kuchyni.

Celá výuka byla provoněná nejen aromatem vzdálených krajů, ale i nadšením žáků z objevování nového. Z hodiny pracovní výchovy se stala obohacující cesta napříč kontinenty, kulturami a chutěmi. A kdo ví – třeba některé z dětí objeví v sobě budoucího kuchaře, botanika nebo cestovatele.

 

Pracovní výchova plná vůní a zajímavostí

Autor: Ing. Irena Jelínková