Animace na Jedničce devítileté

Animace na Jedničce devítileté

13.08.2024

Ve školním roce 2024/25 pokračujeme v tadici animačních dílen. Těšíme se na nové prostory, možnosti, a hlavně-na všechny naše mladé filmaře!

Animace na Jedničce-9 let projektu filmových animací 

Když náš tříčlenný učitelský tým v roce 2015 opouštěl žižkovský ateliér Aeroškoly, odnášel si každý z nás v srdci plamínek, který se za vydatné podpory vedení naší školy a města Rakovníka snažíme předávat do dalších srdcí.  

Od roku 2016 se s žáky se zájmem o obor filmové animace scházíme během školního roku na projektových dnech, během kterých vznikají náměty, scénáře, obrázky a po usilovné práci několika dětských týmů krátké animované příběhy. Naším prvním větším počinem byl film k oslavám 170. výročí narození spisovatele Zikmunda Wintra. Díky Městské knihovně Rakovník se jeho tvůrci dokonce podívali do studií a technického zázemí České televize. 

Během následujících osmi let prošly Animacemi na Jedničce desítky talentovaných žáků-někteří s námi vyrůstali a vyrůstají od třetí třídy až do závěrečných dní školní docházky. I řada animovaných příběhů se stále rozšiřuje. Kromě klasické ploškové animace, která je pro naši práci stěžejní technikou, využíváme i dalších možností animace – pixilaci, loutky, plastelínu, hlínu a další materiály. 

V uplynulém školním roce jsme čas věnovaný animacím rozdělili do dvou projektů. Kromě několika setkání stálého týmu žáků zapojených do projektu Animace na Jedničce to byl i čas spolupráce s historickým kroužkem. Příběhy našich sousedů jsou dlouhodobým vzdělávacím projektem neziskové společnosti Post Bellum. Děti mají za úkol vyzpovídat pamětníka dějinných událostí, rozhovor natočit, doplnit souvislostmi, zjištěnými z archivů, nebo fotografiemi. Výsledkem jejich práce je rozhlasová reportáž, videoreportáž nebo právě reportáž animovaná. Naši žáci zpracovali formou ploškové animace příběh Stanislava Pilíka.  K práci přistoupili všichni zúčastnění velmi zodpovědně a obětavě. Pro dobrý výsledek ukrajovali po sedm měsíců i nemalý kus ze svého volného času, a to i v době prázdnin. Školu poté úspěšně reprezentovali na slavnostním zakončení Příběhů našich sousedů na Kladně. Na svoji práci mohou být právem hrdí. S historickým kroužkem pod vedením p. učitelky Evy Janotové jsme spolupracovali moc rádi a věříme, že budeme pokračovat i v dalším školním roce.  

I pro stálý tým našich mladých animátorů jsme našli prostor k několika setkáním. Díky stále se rozšiřujícímu technickému zázemí jsme v programu Tagtool vytvořili krátká strašidelná videa. Strašidla ožila na zdi školní budovy a doplnila tajemnou atmosféru školního Halloweenu. 

Se dvěma příběhy na téma Živly jsme se na jaře zúčastnili soutěžního festivalu animovaného filmu pro základní školy Animaxík. Film Od hlíny ke keramice, který společně vymysleli, rozpracovali scénář a realizovali ploškovou animací Adéla Janotová, Veronika Sedláková, Matyáš Loder, Matouš Nytra a Jan Mika ocenila festivalová porota 1. místem. Ve druhém filmu se kluci Aleš Zelenka, Jan Bičovský, Robin Šik a Jan Kapoun 

nebáli experimentovat a netradiční animací stínů přenesli krátký příběh ohně do pravěkých časů.  

Ocenění si velmi vážíme, udělalo nám obrovskou radost a rádi se Animaxíku zúčastníme i v příštím roce.  

Těšíme se na všechny nápady, nové příběhy, motivaci a energii našich mladých tvůrců, nové prostory pro naši práci a věříme, že Animace na Jedničce budou úspěšně pokračovat i v dalším školním roce, a předávat tak dál pomyslný plamínek nadšení pro film, zažehnutý v Aeroškole v roce 2015. 

Odkazy na filmy: Příběhy našich sousedů: https://www.pribehynasichsousedu.cz/.../pilik-stanislav/ 

YT: www.youtube.com/@karelfolber7500 

      www.youtube.com/@animacenajednicce3888 

Autor: Martina Vorlová