Ohlédnutí za školním rokem 2023/2024

Ohlédnutí za školním rokem 2023/2024

18.06.2024

Vážení rodiče, milí žáci, kolegové a kolegyně,

máme za sebou další školní rok. Vysvědčení jsme tentokrát předali nezvykle brzy, již v pátek 14. června. Na vině je probíhající stavba podkrovních učeben, která se protáhne až do druhé poloviny roku 2025. Souvisí s ní také pozdější začátek školního roku následujícího. Žáci poprvé usednou do lavic v pondělí 16. září, do té doby bude v provozu jen školní družina. Tímto bych chtěl poděkovat vychovatelkám, které se starají a starat budou o nezvykle velký počet dětí, jež nemohou nebo nechtějí zůstat doma.

Ohlédnutí za uplynulým školním rokem bych rád začal sportem. Naši žáci dosáhli skvělých úspěchů. Gratulací i takto zpětně je na místě několik. Našim fotbalistům, kteří málem dosáhli na zajímavý double: mladší nenašli konkurenci a svoji kategorii ovládli, starší žáci narazili na silnějšího protivníka až ve finále. Ani ostatní sportovní týmy či jednotlivci nezůstali pozadu – třeba červnové soutěže potvrdily, že na škole máme řadu všestranných a pohybově nadaných žáků na obou stupních. Uspěli prakticky ve všech atletických disciplínách. Ze záplavy úspěchů pak vyčnívá postup do krajského kola plavecko-běžeckého poháru.

Školní rok 2023/2024 se nesl ve znamení pobytových vícedenních akcí. Pro žáky jde pokaždé o jedinečnou příležitostí opustit každodenní rutinu třídy a zažít něco nového. Pro učitele jsou synonymem pro výzvu a velkou dávku zodpovědnosti. Organizace takových akcí totiž zahrnuje pečlivé plánování každého detailu: od výběru bezpečného a vhodného místa, přes zajištění stravy, ubytování a programu, až po řešení neočekávaných situací, které mohou nastat. Málokdo si uvědomuje, kolik energie, času a osobního nasazení stojí za úspěšně zorganizovanou akcí. Je to učitel, kdo zajišťuje, aby každý žák měl nezapomenutelný zážitek, a přitom dbá na to, aby se každý cítil bezpečně a byl součástí kolektivu. Je obtížné vyjmenovat všechny pobytové akce, stejně tak nelze o všech mluvit v minulém čase. Vždyť právě v těchto dnech probíhá vodácký výcvik na Berounce. Chtěl bych zmínit nejen cyklistický kurz a tradiční lyžařské pobyty, jichž se konalo hned několik, a to pro žáky všech věkových kategorií. V květnu se uskutečnil výjezd do Velké Británie. Zážitky žáků by vydaly na menší román, přičemž každému se líbilo něco jiného. Hitem byla motýlí farma, osvědčeným tahákem pak London Eye. A jak řekl jeden z žáků: ochutnal jsem fish and chips a zjistil, že jsou přesně takové, jaké jsem si je představoval.

Velice emotivní a současně krajně poučná byla exkurze do Osvětimi. Byl o ni opravdu nebývalý zájem, který potvrzuje, že historii děláme na škole dobře. Přestože již samotná cesta do Polska přes celou Českou republiku není vůbec jednoduchá. Naši žáci prokázali schopnost hlubokého zamyšlení nad temnými kapitolami historie. Výlet měl opravdu velký ohlas a věřím, že zanechal v srdcích všech účastníků hlubokou stopu. Připomenu také mladé historiky, kteří se zapojili do projektu Příběhy našich sousedů. Svoji práci, jejímž výstupem byl i animovaný film věnovaný životu Slávka Pilíka, představili při předávání cen Čtyřlístek. Předtím nás zastupovali při závěrečných prezentacích na Kladně a pokaždé se svojí role zhostili na výbornou. Holky, kluci, jste inspirativní.

Když už jsem zmínil Čtyřlístek, rád bych ještě jednou poděkoval všem rodičům za to, že si našli cestu do rakovnického kulturáku a potleskem podpořili svoje děti. Cenu Čtyřlístek 2024 jsme předali čtyřiačtyřiceti žákům a byla radost poslouchat, jaké zásluhy mají. Před časem se mě kdosi zeptal, proč jsme náš program, jehož počátky spadají do roku 2011, pojmenovali právě Čtyřlístek. Je to jednoduché: Když čtyřlístek objevíme, je to, jako kdyby nám příroda nabídla svou tajnou zprávu: „Máš štěstí, příteli, tvůj okamžik je jedinečný.“ Připomíná, že štěstí často přichází ukryté v obyčejných dnech a prostých místech. Stejně jako je nález čtyřlístku vzácný a vyžaduje trochu štěstí, i dosažení úspěchu ve škole vyžaduje nejen tvrdou práci, ale i trochu toho štěstí a správného načasování. Úspěšní žáci jsou jako ti, kdo našli svůj čtyřlístek – pracovali usilovně, ale měli také šťastnou ruku a schopnost využít příležitosti, které se jim naskytly.

Školní rok a vlastně samotná existence každé školy však stojí na úplně jiných základech. Výlety, úspěchy ve vědomostních olympiádách, exkurze a sportovní vítězství jsou kořením, které činí život ve škole chutnějším. Jenom s kořením si však žádná kuchyně nevystačí. Zapotřebí je množství základních ingrediencí, zdánlivě jednoduchých, bez nichž to nejde. Školní akce bezpochyby obohacují vzdělávací proces a přinášejí žákům nezapomenutelné zážitky. Ovšem skutečná podstata školy se ukrývá v každodenní, neúnavné práci pedagogů, která je často opomíjená a málo doceněná. Učitelé jsou pilíře, které školu drží. Každý den vstávají s myšlenkou na své žáky, přinášejí do tříd nejen znalosti, ale i motivaci a podporu. Jejich úsilí se podobá práci mravenců – často neviditelné, ale nesmírně důležité. Připravují hodiny, hodnotí úsilí a práci žáků, snaží se pochopit individuální potřeby každého z nich a dovést je k jejich osobnímu růstu. Někdy navzdory některým rodičům. Bez těchto každodenních malých kroků by škola nebyla schopná plnit své poslání. Vítězství ve sportu či exkurze jsou jen třešničkou na dortu, jehož korpusem je každodenní interakce učitele a žáka, ta nenápadná titěrná práce, která utváří naši budoucnost.

Chtěl bych srdečně poděkovat všem pedagogům, kteří se každý den věnovali našim žákům. Vaše práce je základem společných úspěchů a bez vás by naše škola nebyla tím, čím je. Děkuji také všem provozním zaměstnancům. V době, kdy se škola hemží stavebními dělníky, to nemáte a nebudete mít jednoduché. Nemohu opomenout ani vás, milí žáci. Někteří jste si školní rok 2023/2024 opravdu užili – možná to bylo díky novým přátelstvím, dobrým známkám, zajímavým projektům či úspěchům na sportovním poli. Pro jiné byl tento rok spíše zkouškou vytrvalosti a odhodlání a výraz užili byste raději nahradili slovem přežili. Ale ať už jste patřili do kterékoliv skupiny, ukázali jste (většinou 😊), že máte odhodlání překonávat překážky. Děkuji rodičům za pochopení a spolupráci v průběhu celého roku. Vážíme si vašeho zapojení a trpělivosti, kterou budeme potřebovat i nadále.

Přeji vám všem krásné letní měsíce, plné odpočinku a slunce. Těším se na spolupráci ve školním roce 2024/2025.

S úsměvem a optimismem

Karel Folber

 

Autor: Karel Folber