Na skok do Číny

13. 04. 2022 | Kategorie: Kultura

Necelé dvě hodiny strávili žáci 2. stupně "cestováním" po Číně. Navštívili totiž Tylovo divadlo, kde probíhala projekce s názvem Čína - říše za Velkou zdí. Pořady tohoto typu vždy uvádí moderátor, který se osobně expedic zúčastnil a díky tomu je zaručena unikátní atmosféra.

Vydali jsme se například do podhůří Himaláje, seznámili se s místními menšinami, jejich zvyky a tradicemi. Zajímavý byl pohled jak na hektické město, tak odlehlý venkov. Samozřejmě nesměly chybět gurmánské tipy z čínské kuchyně - je libo smaženého švába, štíra či snad pekingskou kachnu?

Když se řekne čaj, mnozí z nás si představí nápoj zlatavé barvy ochucený citrónem a medem. Pro Číňany je však pití čaje nejen rituálem, ale velice si zakládají i na jeho kvalitě.

Asi nejsilnější dojem v některých žácích zanechal tzv. "nebeský pohřeb", který je tipický hlavně pro Tibet. 

Na projekci navazovala beseda, kde měli žáci možnost zeptat se na vše, co je zajímá. Dotazů bylo opět požehnaně.

Pomyslnou třešničkou na dortu se však stala soutěž o fotografie, která měla prověřit, jak pozorné děti při sledování pořadu byly.

S třídou 6. B jsme na toto téma navázali i v hudební výchově. Seznámili jsme se s nejčastěji používanými hudebními nástroji v tradiční čínské hudbě a tématy lidových písní.

Těšíme se na další společný "výlet"! :-)

Markéta Marková