Slavnostní pasování na písaře

Slavnostní pasování na písaře

02.02.2024

První únorový den byl pro naše prvňáčky velmi zásadním – byli totiž slavnostně pasování na písaře!

Již na podzim je u příležitosti předávání slabikářů navštívila Marie Terezie. A jak už to tak u významných osobností bývá,  jsou často zaneprázdněné různými neodkladnými povinnostmi, proto tentokrát s největší důvěrou královna vyslala své zástupce – dvorní archivářku, Bakaláře a dvorní knihovnici. Ti měli za úkol během slavnostního ceremoniálu předáním psacího pera, čepičky a pamětního listu pasovat naše malé školáky na písaře. Nebylo to ale jen tak! Každý žák musel svým podpisem do třídní kroniky prokázat, že si tento titul opravdu zaslouží. V minulosti byla činnost písaře velice záslužná a vážená a umění ovládat pravopis nebylo vůbec jednoduché. Všechny děti se však svého úkolu zhostily se ctí a jejich pasování na písaře už tedy vůbec nic nebránilo. Slavnostní a jistě i dojemnou atmosféru podpořila nejen hudba, která celý akt doprovázela, ale především spokojené úsměvy ve tvářích a potlesk přítomných dětí, rodičů a paní učitelek. Příjemným zpestřením byl jistě i fotokoutek vyzdobený balónky a girlandou s nápisem „Už píšu perem“, který využily jak děti, tak i někteří rodiče.

Každá ze tříd si z akce odnáší nejen dobrý pocit a pěkné vzpomínky, ale také kroniku, která je bude provázet po celých 9 let jejich školní docházky. První stránku už mají popsanou a je jen na nich, co dalšího do své třídní kroniky zaznamenají. Jejími autory jsou totiž jen oni a jejich jedinečný a nenapodobitelný příběh…

Rádi bychom poděkovali všem, kdo se na slavnostní události podíleli či nám jakýmkoliv způsobem pomohli k jejímu uskutečnění. Děkujeme třídním učitelkám 1. ročníků Petře Kůsové a Marice Palivcové, panu učiteli Ondřeji Matyskovi, který je pro nás při každé akci pravou rukou. Za zapůjčení krásných kostýmů děkujeme ředitelce Městské knihovny Rakovník paní Mileně Křikavové. Velký dík patří také starostce Přílep paní Lence Daenemarkové, která nám poskytla historickou lavici. Velmi si ceníme také pomoci našich asistentek, děvčat z vyšších ročníků. Za pěknou atmosféru děkujeme všem zúčastněným a těšíme se na další společně strávené akce.

 

Autor: Markéta Marková