Advent roku 2023 našich kytaristů

Advent roku 2023 našich kytaristů

02.01.2024

Jedničky z jedničky na Adventu 2023

Jedničky z jedničky otevíraly advent 2. prosince 2023

Naše kytarová skupina Jedničky z jedničky otevíraly pásmem jedenácti koled a vánočních písní advent v Malinové a na Příčině. 

Každá obec se dnes pyšní ozdobeným vánočním stromem a patří ke krásné tradici, že se na počátku adventu místní občané u stromu sejdou, popovídají si, popijí svařeného vína, kávy či čaje a v neposlední řadě si zazpívají. Strom je rozsvícen a oficiálně začne krásné období čtyř týdnů do Štědrého dne.

Tradicí je, že při tom v Malinové a na Příčině hrají naši kytaristé. 

 V Malinové jsme se i s rodinami našich dětí sešli již v 15 hodin. V kulturním domě nás přivítaly paní starostka Jaroslava Čechová, místostarostka paní Ilona Polcarová a paní zastupitelka Kristýna Krausová. Připravily nám teplé nápoje a vánočky a cukrovinky. Cesta byla dočista zimní: sníh, návěje, kluzko, no a taky patřičná zima. Proto jsme za šťastný dojezd a vytopenou místnost s vřelým přijetím byli moc rádi. Potkali jsme se tu zase po roce. 

Paní učitelka připravila techniku před kulturním domem. Naladili jsme si nástroje a po setmění v šestnáct hodin jsme zahráli a zazpívali písničku Advent , která uvede každého do adventní nálady. Pak už následovaly známé koledy.  Lidé zpívali s námi, zatleskali a popřáli jsme si šťastné Vánoce a Nový rok. Vánoční strom byl rozsvícen.

My dostali krásné balíčky od obce. Sbalili jsme si nástroje, rozloučili se a opatně přejížděli na Příčinu.

Tam nás přivítal pan starosta Tomáš Kubička spolu s paní učitelkou Mgr. Martinou Vorlovou. 

V 17 hodin jsme se postavili k ozdobenému stromu, rozdali rolničky a různá doprovodná " rachtátka" a spustily. Tady bez mikrofónů a zesilovačů. Takže jak se říká :" z plna hrdla". Lidé nás obklopili a zase zpívali s námi. Místní děti se zapojily do doprovodu na rytmické nástroje.

Protože na Příčině probíhala mikulášská nadílka, i kytaristé dostali balíčky s dobrotami. Na samotného Mikuláše však většina vystupujících dětí už nečekala, protože hrát zimě bez rukavic půl hodiny tam, pak půl hodiny jinde , trochu čekat, to jeden pěkně vymrzne. Poděkovali jsme a s dobrým pocitem, že jsme mohli přispět k tradici a pohodě, rozjeli jsme se do svých domovů.

Obě hraní dopadla moc dobře. Lidé i my jsme byli spokojení.

Já velmi děkuji starostům za pozvání, za dárky a atmosféru, kterou nám se svými kolegy připravili.

Děkuji také rodičům, za podporu a dopravu dětí.

Děkuji také kytaristům za to, že i přes zimu, hráli a zpívali, jak nejlépe dovedli. Někteří to odnesli nastuzením i krvavými prsty ( struny jsou neúprosné) , ale byli jsme tu šťastní.

Tak zase za rok...

Autor: Zuzana Ledvinová