Krásné Vánoce a šťastný nový rok všem

Krásné Vánoce a šťastný nový rok všem

18.12.2023

Vážené kolegyně, vážení kolegové, milí rodiče a žáci,

s radostí se ohlížím za uplynulým školním rokem 2023.

Byl to rok plný událostí, větších i menších úspěchů. Taky samozřejmě dílčích neúspěchů, ale to už prostě k životu patří. Především to ale byl rok společně stráveného času.
Naše škola opět zaznamenala řadu výborných výsledků v nejrůznějších oblastech. Je zvykem na tomto místě zmiňovat hlavně výsledky reprezentantů, ale úspěch či neúspěch musíme posuzovat z více hledisek. Povedlo se nám uspořádat pobytové akce, takže žáci vyrazili jak na hory, tak na cyklisťák. Vrátili jsme se k tradici vodáckého výcviku. pomáhali jsme s přípravou náročného stavebního projektu, na jehož konci by měly být nové učebny v podkroví, ovšem nejen ty. Zajímavě se rozběhla spolupráce s mateřskými školami a věříme, že bude pokračovat dál. Do našeho kolektivu přibyli noví kolegové. Potýkali jsme se, a snad úspěšně, s revizí školního vzdělávacího programu. Někteří naši žáci excelovali v soutěžích různých úrovní. Pečovali jsme o rozvoj školní knihovny. Co je však nejdůležitější: bez ohledu na výsledek bylo nesmírně povzbudivé sledovat kolektivní duch, fair play a týmovou spolupráci. Osobně jsem ji naposledy viděl například ve florbalovém turnaji o pohár ředitele školy, který pořádáme vždy v předvánočním čase.
Pokračovali jsme ve filmových animacích, kde se opět potvrdilo, že naše škola je hnízdem talentů. Snaha, invence a schopnost pracovat v týmu přinesly výsledky, na které můžeme být všichni hrdí. Každý snímek je vždy výrazem jedinečné perspektivy a kreativity autora. I když jde někdy třeba jen o „maličkost“, jak tomu bylo v případě krátkých filmů, jež jsme promítali v rámci akce Halloween na Jedničce.
Školní soutěže poskytly žákům příležitost ukázat jejich schopnosti a dovednosti mimo klasickou výuku. Jsou důležité i z toho pohledu, že soutěží okresní a vyšší úrovně se většinou účastní jen úzký okruh žáků. Když pak člověk vidí, s jakým zájmem a entuziasmem žáci přistupují například k reprezentaci vlastní třídy, je mu hned jasné, že jde o přístup ke vzdělávání hodný následování.
Nerad bych opomenul naše pedagogy. Jde samozřejmě v první řadě o každodenní mravenčí práci, za kterou ze srdce děkuji. Klíčovými faktory našeho společného úspěchu je schopnost inspirovat. Také v roce 2023 jste si nacházeli čas i na nadstandardní péči o žáky, společné třídní aktivity a setkání. Rovněž i díky tomu je naše škola místem, kde se nejen učí, ale také rozvíjí osobnost a charakter.
S blížícím se koncem roku 2023 chci vám všem, vážení zaměstnanci školy, vyjádřit upřímné poděkování. Vaše práce a obětavost jsou pilíři úspěchu naší školy. Bez vaší snahy bychom nemohli dosahovat dobrých výsledků. Přeji vám odpočinkové a šťastné vánoční svátky a nadcházející nový rok naplněný radostí, zdravím a spokojeností.
Zvlášť bych se chtěl obrátit k našim vychovatelkám a poděkovat jim za neocenitelnou práci v oblasti volnočasové péče o žáky 1. stupně. Vaše angažovanost a péče nejenže přispívají k bezpečnému a podnětnému prostředí pro děti, ale také rozvíjejí jejich dovednosti a zájmy.
Rodičům chci vyjádřit vděk za podporu a spolupráci. Od většiny z vás cítíme důvěru, která je pro nás neocenitelná.
A nakonec, našim žákům, přeji mnoho úspěchů, radosti a objevování nových možností v nadcházejícím roce. Buďte kreativní a neztrácejte touhu učit se novým věcem.
KLIDNÉ VÁNOCE VŠEM.

Autor: Karel Folber