Přednáška o drogách v 7.C

Přednáška o drogách v 7.C

01.12.2023

Dnes, 1.12.2023, se v 7.C konala přednáška na téma „Drogy a jejich negativní dopad na lidské zdraví". Lidé mají pana Jiřího Cafourka často zafixovaného pouze jako "včelaře". A jak sám řekl, tak dokonce i jeho vnoučata mu říkají „Děda včelka". Avšak málokdo už ví, že jeho starším koníčkem, kterému se věnuje, pravda, trochu méně viditelně, je práce s mládeží v oblasti NEGATIVNÍCH JEVŮ (drogy, alkohol, kouření, šikana, gamblerství, ...). Jako spoluzakladatel celostátně působícího spolku Klub NEDROG,z.s., vedl v Rakovníku dlouho nízkoprahové zařízení ARCHA.

   V součastnosti pan Cafourek stále ještě realizuje ročně několik desítek přednášek na školách, tak, jako například i tu dnešní nebo v rámci primární protidrogové prevence spoluorganizuje adaptační kurzy pro středoškoláky. Náctiletým klientům a jejich rodičům poskytuje pan Cafourek poradenství a krizovou intervenci, bohužel, na dříve realizované individuální i kolektivní „terapie" mu již, dle jeho slov, nezbývá čas a na tyto služby často žadatele odkazuje jinam. Takže po vyslechnutí často smutných osudů se, jak sám říká, jde zrelaxovat a nabít pozitivní energií ke včelkám.

   My jsme tedy moc rádi, že si na nás udělal čas a přednášku v 7.C zrealizoval. Žáci se dozvěděli například, jak drogy působí na lidské zdraví, a to ne jen na to fyzické, ale i duševní, která droga zanechá ty nejhorší následky nebo jaký vliv mají drogy na okolní společnost. Jak jsme se totiž dnes dozvěděli, tak drogy nepoškozují jen samotného uživatele, ale i jeho okolí, protože, přiznejme si, nikdo z nás se nechce na silnici potkat s řidičem pod vlivem jakékoli drogy nebo na autobusové zastávce vdechovat cigaretový kouř.

   Žáky velmi překvapilo, že na 1. místě, co se škodlivosti drog týká není žádná nelegální „tvrdá droga", ale legální alkohol. Přednášející také žákům obrázkem vysvětlil, jak drogy působí na náš mozek a jaký je rozdíl ve stavu mozku při závislosti například na marihuaně a při závislosti na alkoholu. Po celou přednášku pan Cafourek udržoval pozornost žáků častými otázkami na jejich názor nebo zkušenosti, přednáška byla jasná, srozumitelná, pojatá i tak trochu vtipnou formou a protkaná skutečnými příběhy, aby žáky co nejvíce zaujala, což se ostatně podařilo. 

   Na konci dostali žáci prostor pro otázky a na všechny z nich přednášející velmi ochotně a s radostí odpověděl. Téma drogy bylo, je a bohužel vždy bude aktuální a pokud my můžeme alespoň trochu pomoci tomu, aby se naše děti nestaly závislými, třeba i touto osvětou formou přednášky, tak to udělejme. Já bych tímto chtěla panu Cafourkovi ještě jednou moc poděkovat, že přišel a doufáme, že tato přednáška nebyla naší poslední, a že se v budoucnu znovu potkáme, ať už na přednášce o včelkách nebo o drogách.

Autor: Lucie Šmídová DiS.