Půdní vestavba - možné omezení provozu školy

Půdní vestavba - možné omezení provozu školy

23.11.2023

Před několika lety jsme se na škole začali zabývat myšlenkou využití půdních prostor v hlavní budově k dalšímu rozvoji školy. Již tehdy nás k tomu vedla především snaha získat kvalitní zázemí nad rámec stávajícího. Chybí nám další odborné učebny, kapacita některých je nedostačující.

Tyto hlavní argumenty během let sílily v souvislosti s nárůstem počtu žáků školy. V současnosti máme více než 500 žáků a velice naléhavě vnímáme potřebu dělit výuku na menší skupiny, jen obtížně sháníme prostory pro aktivity, kterými se škola profiluje. Naši animátoři si komplikovaně hledají učebnu na ničím nerušenou tvorbu. Násobně přibylo třeba hodin cizích jazyků, to samé čeká v brzké době informatiku. Jiné představy o podmínkách mají fyzikáři, učitelé chemie a dalších předmětů. Ale vraťme se pár let zpátky…

Myšlenka nalezla podporu u našeho zřizovatele a v roce 2021 se začalo s přípravou projektu. Jak projektové práce postupovaly, bylo stále více jasné, že se jedná o jedinečný projekt. Na jeho konci budeme disponovat novými učebnami s bezbariérovým přístupem, novými datovými rozvody, ateliérem digitálních animací, zázemím pro učitele i žáky. Krásné historické budově z 19. století vdechne rekonstrukce nový život.

V jedné fázi odborná firma bohužel zamítla tzv. „suchou“ přestavbu: stávající dřevěné konstrukce bude třeba nahradit železobetonem. To je už ovšem zásah, který není možné uskutečnit za běžného provozu školy ani během letních prázdnin. Současný předpoklad je takový, že budova školy bude kompletně uzavřena od poloviny června do poloviny září. Ale i v dalších měsících, konkrétně do ledna 2025, bude uzavřeno 2. patro budovy, které je pro nás z hlediska zajištění výuky zásadní. Máme v něm 8 pravidelně využívaných učeben. Od září 2024 do ledna 2025 tak hodláme řešit výpadek těchto učeben výukou v náhradních prostorách.

Zatím je třeba naše stanovisko považovat za předběžnou informaci v tom smyslu, že podmínkou realizace je nalezení vhodného dodavatele. Na rekonstrukci, resp. její výsledek se ale moc těšíme, vždyť jinak bychom myšlenku ani neprosazovali. A to i přes potíže, které škole a lidem v ní stavba způsobí.

Akce je etapizována. Měla by se rozběhnout v červnu 2024 a vybraná opatření se tak dotknou již tohoto školního roku. Jako pravděpodobné se jeví dřívější ukončení školního roku 2023/2024 a současně pozdější začátek roku 2024/2025. Komplikace s výpadkem výuky se budeme snažit kompenzovat nabídkou školní družiny. Věříme, že pomůžeme zejména rodičům mladších žáků, kteří družinu navštěvují v hojné míře, ale naším záměrem bude vyhovět i ostatním zájemcům.

Ve spolupráci s ostatními školami ve městě, s panem starostou, s odborem školství a s dalšími partnery nyní řešíme přesun výuky od září do ledna 2025. O dočasné výuce v náhradních prostorách, stejně jako o dalších podrobnostech budeme samozřejmě informovat.

Autor: Karel Folber