Den evropských jazyků

Den evropských jazyků

09.10.2023

                V posledním týdnu v září jsme oslavili Den evropských jazyků. Učitelé připravili pro žáky mnoho zajímavých činností, během nichž se děti seznámily s různými jazyky Evropy,s jejich původem historií, znaky i místy výskytu.

                Mladší žáci vyráběli vlajky různých zemí, poznávali typické reálie a významné stavby. Žáci 5. ročníku vypracovali a prezentovali ve skupinách projekty na jazyky španělštinu, francouzštinu, němčinu, ruštinu a angličtinu a poslechli si písničky v různých jazycích.

                Starší žáci vyhledali nejprve informace týkající se počtu jazyků na planetě a dále se podrobněji zabývali jazykovou různorodostí Evropy. Zajímali se o podobnosti a odlišnosti ve slovní zásobě a sledovali zahraniční film. Dále ještě pracovali s římskými číslicemi, poslouchali hudbu jednotlivých států, seznámili se s architekturou evropských měst, malovali zajímavé stavby, četli pohádky v cizích jazycích a porovnávali, jak se liší angličtina v různých koutech světa.

                Všechny aktivity vedly ke společnému cíli. Připomněli jsme si, že jazyk je nedílnou součástí naší kultury, určuje, kdo jsme a kam patříme, je pro nás nesmírně důležitý a stojí za to o něj pečovat.

Autor: Květa Emingerová