Ohlédnutí za školním rokem

Ohlédnutí za školním rokem

27.06.2023

Se školním rokem 2022/2023 se žáci rozloučili nezvykle brzy.

Již v pondělí 26. června jsme rozdali vysvědčení, tudíž děti čeká rekordních 69 dní prázdnin. O trochu víc potřeboval Phileas Fogg se svým sluhou v románu Julesa Verna na cestu kolem světa. Prázdniny tedy jistě poskytují dostatek času na to, aby děti načerpaly nové síly. Přeji jim nevšední zážitky, stejně tak i jejich rodičům. Ať letní měsíce proběhnou podle vašich představ.

Čtyři dny ředitelského volna, které jsme museli vyhlásit, mají svoje opodstatnění. Již o víkendu se totiž rozběhly stavební práce, jejichž výsledkem budou zrekonstruované toalety. Tímto děkujeme našemu zřizovateli, pod jehož patronátem rekonstrukce probíhá. A děkujeme samozřejmě rodičům zejména mladších žáků, kteří se museli s dřívějším ukončením výuky v tomto roce vypořádat.

Na konci každého školního roku se tradičně ohlížím za jeho průběhem a nejinak tomu bude i letos...

Stalo se již dávno standardem, že se české školy realizují ve sféře dotací a grantů a pomáhají spolufinancovat svůj provoz. Osobně dlouhodobě zastávám názor, že škola se nesmí uprojektovat. Na druhou stranu: užitečným nástrojem jsou projekty podporující vzdělávací proces a jeho hlavní aktéry realizované v míře, na níž má škola dostatek lidských kapacit. Ať již vlastních nebo partnerských.

Podali jsme žádost o Operačního programu Jan Ámos Komenský. Věnovali jsme se přípravě velice náročného projektu modernizace odborných učeben, jenž je spojen s půdní vestavbou. Ta by se měla podle všeho rozběhnout příští prázdniny a jejím výsledkem bude zkvalitnění podmínek pro vzdělávání a zlepšení vybavení pro výuku řady předmětů. Čas naši učitelé investovali i do menších projektů. Například těch, jež dlouhé roky podporuje město Rakovník účelovými příspěvky na provoz. Chtěl bych proto poděkovat kolegyním a kolegům, kteří si nad rámec svých obvyklých povinností našli čas na aktivity, které pomáhají škole k profilaci. Třeba na volnočasové kroužky, adaptační kurz, cykloturistický pobyt a další. Když už je řeč o kroužcích: velice si vážím toho, že učitelé v sobě dokáží nalézt energii na to, aby organizovali pobytové akce, výjezdy, exkurze, animační dílny s přespáním i bez něj, návštěvy galerií atd. Třeba jen čtyř lyžařských kurzů se zúčastnilo přes sto žáků.

Shora uvedené projekty představují určitou nadstavbu. Naopak zřejmým základem je obětavá mravenčí práce každého pedagoga, na níž stojí fungování školy. Za tu bych chtěl poděkovat všem...

Poděkování první - učitelům

Děkuji ze srdce. Vaše práce, i vzhledem k tomu, že disponujeme žáky z celého spektra schopností a školní úspěšnosti, je extrémně náročná. O to víc, že třídy o dvaceti žácích jsou dávno minulostí. Školu jste podrželi také v nelehkých týdnech zvýšené nemocnosti. I v okamžiku, kdy bylo třeba řešit nečekané personální potíže.

Poděkování druhé - vychovatelkám

Leckdy se zapomíná na to, že vzdělávání žáků nemusí končit odchodem na oběd. U nás péči o volný čas dětí komplikuje nedostatek prostoru. Pět oddělení máme na třech různých místech. Zájem o družinu je ovšem enormní a je tou nejlepší možnou pochvalou pro paní vychovatelky.

Poděkování třetí - asistentky pedagoga

Chtěl bych vyjádřit poděkování našim asistentkám. Leckdy to nemají jednoduché: je to o rovnováze mezi důvěrou ze strany dětí a pedagogickými principy. Jsem však přesvědčen, že máme našlápnuto k tomu, aby právě asistentky byly potřebnou pravou rukou učitele. 

Děkuji samozřejmě také rodičům. Zejména těm, kteří pochopili, že partnerství je výhodnější než nekonečné půtky.

Rád bych vyzdvihl rovněž provozní zaměstnance. Například skutečnost, že každou návštěvu vřele přivítá pan vrátný, k naší škole tak nějak patří. Děkuji i pracovnicím v úklidu, vždyť zvládnout v pár lidech péči o rozsáhlou budovu či generální úklid po rekonstrukci dá zabrat.

Během roku jsme zaznamenali množství úspěšných počinů našich žáků. Každého ředitele, učitele, ostatně i rodiče potěší, když děti dosáhnou na nějaký výrazný úspěch v meziškolní soutěži. Žáci samotní baží po úspěších medailových a těch bylo letos nepočítaně. Ti nejmenší i ostřílení deváťáci šířili dobré jméno školy a docílili úspěchů na poli vědomostním, uměleckém i sportovním. Možná ještě důležitější je boj se školní neúspěšností, který všichni učitelé denně svádí. Řečeno sportovní terminologií: v poločase vedeme, ale zápas zatím neskončil. Ještě nás totiž čeká utkat se se stereotypy, našimi vlastními pravidly, s tím, že někteří žáci se snaze učitele zuby nehty brání, s přístupem rodičů. Přinejmenším počet neprospívajících žáků rok od roku klesá. Současně roste skupina žáků, kteří podávají vynikající výkony. Nechť jim jsou odměnou skvělé vysvědčení, pochvala od rodičů, zmrzlina od babičky, školní ocenění (třeba Čtyřlístek), příjemný pocit z dobře vykonané práce a také vědomí, že pro svoji budoucnost udělali v danou chvíli maximum.

Přeji všem krásné prázdniny a období dovolených. Poznávejte, bavte se, ochutnávejte, vypněte a vyčistěte si hlavu, odpočiňte si a opatrujte se. Ať se ve zdraví shledáme - těším se na spolupráci ve školním roce 2023/2024.

 

 

Autor: Karel Folber