Pasování prvňáčků na velké čtenáře 2023023

Pasování prvňáčků na velké čtenáře 2023023

05.06.2023

Pasování prvňáčků na velké čtenáře 2023

Minulý týden prvňáčky 1. A a 1. B z 1. záklaní školy Rakovník pasovali v dětském oddělení městské knihovny na Velké čtenáře. Je to pro malé žáčky i jejich rodiče velké slavnost. A musím říci, že je to krásná slavnost i pro paní učitelky. 

Paní ředitelka Milena Křikavová a všichni zaměstnanci knihovny si dávají na Pasování velmi záležet. Všichni nás přivítají v talárech vyjadřujících témata knih. Nástup promotérů je za doprovodu hymny knihovny, všichni povstanou.  Proslov i pasování je podkresleno hudbou. Všichni to berou naprosto vážně. Dětem se vyká a oslovují se "pane a slečno".

Děli postupně čtou kousek z knihy a ukáží všem, že dovedou plynule číst. Mnoho z nich má před tím trému, lechtá je v bříšku a klepe se jim brada při čtení. Jiní příjdou suveréně a "vyseknou" svých pár vět naprosto sebejistě. Několik dětí se potýká se slabikováním a je rádo, že to má za sebou. Všichni však uspějí a mohou být pasováni mečem na rameno za pokleknutí na polštář před Váženým předkem čtenářů. Každý dostaně na památku drobné dárečky. Zapsaní a aktivní čtenáři knihovny dostanou dokonce i tričko s písmenky. Nejednomu oku rodičů ukápne i slza.  Je to jen pár roků, co si drobečka přivezli z porodnice a nyní už čte....Stačilo jen 9 měsíců života ve škole.

Nakonec jsou pasovány i paní učitelky na Velké paní učitelky. Tady bych se chtěla zastavit.

Pasování jsem vzhledem ke své čtyřicetileté praxi zažila mnohokrát. A musím říci, že mě nepřestává udivovat a překvapovat invence pracovníků knihovny. Nikdy totiž pasování není stejné. Princip ano, ale to, co knihovna vymyslí, to je Něco. 

Napřiklad v letošním školním roce jsem byla s prvňáčky v knihovně již na podzim a to na pozvání dětského oddělení. Povídali jsme si o domečcích a děti byly vyzvány, aby se přihlásily do knihovny. Program byl pěkný a využili jsme ho i ve škole. Při literární výchově jsme si o důležitosti knih a knihovny ještě povídali vícekrát.

Několik dětí se skutečně díky svým rodičům do knihovny přihlásilo a účastnilo se hry: Perly pro paní učitelku. Za každou přečtenou knihu dostalo dítě pomyslnou perlu. Knihovna tak evidovala, kolik si dítě půčilo- přečetlo knížek. Evidovala i to, ze které třídy bylo a i od jaké paní učitelky bylo. Knihovnice pak navlékly příslušný počet perel na drátek a vytvořily paní učitelkám krásné náhrdelníky.

Já mám na svém 38!!!perliček. Ten náhrdelník mi byl připnut na krk právě na pasování. No řekněte sami: Není to úžasný nápad ? Vážně mě tím dojali. 

Práce učitelky prvních tříd není zrovna lehká disciplína, to mi věřte, ale když mám takové fajn rodiče, kteří podporují své děti a takové šikovné knihovnice, které dělají svoji práci s láskou, je všechno radostnější.

V letošní roce to měli pracovníci knihovny velmi náročné. Knihovna dostala konečně nové důstojné prostory. Knížky se musely přestěhovat. Všechno zajistit, utřídit, přestěhovat, to je obrovská práce.

Naše třída byla poslední, která byla pasována ještě v těch starých zdech dětského oddělení. I tak byla slavnost udělaná perfektně a jak jsem již psala, celé to bylo kontinuálně propojené s prostou opakovanou činností: čtením , půjčování , evidování a nakonec i výrobou náhrdelníku. 

Všem pracovníků naší rakovnické knihovny patří velké poděkování a úcta k jejich práci. Za děti i rodiče, za kolegyně Mgr. Zuzana Ledvinová.

Autor: Zuzana Ledvinová