PF 2023

PF 2023

21.12.2022

I když budou asi na blátě, ať jsou mírumilovné...

Řeč je samozřejmě o Vánocích. Byť to ještě před pár dny vypadalo, že po letech budeme mít nejkrásnější svátky na sněhu a děti si užijí zimních radovánek, svatý Petr se rozhodl jinak. Jakoby nám chtěl v několika dnech ukázat, co všechno počasí umí. Po sněžení přišly ledové dny, po nich obleva s deštěm a výhledově se můžeme těšit na takřka jarní teploty. Počasí je zkrátka nejisté. Naštěstí úplně nezáleží na tom, jak je za okny. Ke krásným, klidným a spokojeným českým Vánocům přeci stačí málo: blízkost milých lidí, dobrá nálada, nazdobený stromeček a něco dobrého na zub. Přeji zaměstnancům školy, žákům, jejich rodičům, stejně jako partnerům školy, spokojené svátky.

Všem zaměstnancům školy bych rád ze srdce poděkoval za plnění pracovních úkolů v roce 2022. Za spolupráci děkuji také rodičům. Jsem velice rád, že vztahy mezi školou a rodinou fungují ve většině případů na bázi partnerství, vzájemném respektování a slušnosti.

"Dvojkový" rok se pomalu chýlí ke svému konci. Není klišé konstatujeme-li, že nebyl jednoduchý. Nejen školství čelilo od roku 2020 nečekaným výzvám. Pedagogové, ale vlastně i žáci a jejich rodiče, se museli vypořádat s nezvyklými úkoly. Na začátku roku to vypadalo, že se vše konečně vrátí do obvyklých kolejí: naši učitelé chystali lyžařské kurzy, plánovali jsme další pobytové akce, které jsme kvůli covidu dočasně odsunuli, naplno se rozběhly soutěže a pustili jsme se do práce na novém vzdělávacím plánu. Opět nám začali žáci dělat radost úspěchy v soutěžích a animátoři rozpohybovali další filmové scény. Uspořádali jsme řadu akcí, které se těšily velkému zájmu veřejnosti. Pak však znovu zasáhl osud (nechť si každý za slovo osud dosadí adekvátní výraz dle libosti). Jeho řízením máme neúměrně drahé energie, řada lidí má existenční starosti a zásadním způsobem přehodnocuje svoje priority a žáci se uči skloňovat slovo válka nikoliv jen v souvislosti se vzdálenými dějinami lidstva. Přijali jsme několik žáků z Ukrajiny a je potěšitelné, že si brzy našli ve třídách kamarády. Potvrzuje se, že děti mají různý slovník, ale řeč mají společnou...

Dnes se na škole konal florbalový turnaj o pohár ředitele školy. Nakonec se akce uskutečnila jen v polovičním rozsahu, a to z důvodu vysoké nemocnosti žáků prvního stupně. K vidění i tak byly ryzí sportovní výkony. Opravdový boj o každý míček, souboje tělo na tělo, radost z vítězství a vstřelených gólů stejně jako smutek z prohry. Taky úcta k soupeři, který je menší a slabší. Přeju všem žákům, aby se jim v roce 2023 dařilo ve všech oblastech života fungovat v duchu fair-play. Dnes ukázali, že je to možné. Všem bez výjimky přeji co nejvíce radostných okamžiků a především pevné zdraví. Zvláště pak přeji mým kolegyním a kolegům, aby měli vždy dostatek elánu. Vzdělávací a výchovná práce je nelehká a budete jej potřebovat.

Autor: Karel Folber