Homevideo - návštěva divadelního představení

Homevideo - návštěva divadelního představení

29.10.2019

25.10.2019 jsme navštívili představení Městského divadla v Mostě.

Digitální technologie, mobilní telefony, sociální sítě - dnes běžná součást životů většiny z nás. Přinášejí nám zábavu i poučení, mohou nám však i ubližovat. Můžeme jimi ubližovat. Co často začne jako trochu drsnější zábava několika „kamarádů", může nabrat nečekaný spád, ovlivnit hodně dalších životů a skončit bohužel i tragicky. 

Právě takový příběh, příběh patnáctiletého Jakoba, je námětem divadelní hry Jana Brarena a Cana Fischera, kterou v režii Adama Doležala nastudoval pro mladé diváky, jejich rodiče i učitele soubor Městského divadla v Mostě. Na jednoduché scéně s minimem kulis a rekvizit,  zato s nepřetržitou projekcí konverzací na displejích, se odehrával velmi syrovým a pro někoho možná až šokujícím způsobem pojatý řetěz momentů, jež zpočáku bavily, později dovedly publikum ke ztichlému napětí a nakonec až k hlasitému úleku při závěrečném výstřelu ukončujícím život mladého hrdiny. 
Nechce se věřit, ze by se něco takového mohlo skutečně stát. Ale mohlo - jak zaznělo v diskusi, která bezprostředně po představení proběhla, i mladí diváci přímo v publiku mají s kyberšikanou, dokonce i s tragickým koncem, zkušenost.
Tohle představení nám nepřineslo, a snad ani nemělo, zážitek hlavně estetický, jaký od návštěvy divadla často očekáváme. Snad ale každého, kdo v publiku seděl, dovedlo k zamyšlení, jak velkou zodpovědnost přebírá zveřejněním fotografie nebo příspěvku, na jejichž další digitální život nemusí mít už vůbec žádný vliv. I když se můžeme zbaběle schovat za zdánlivě anonymní přezdívku, nikdy už takový krok zpátky nevezmeme.
 

Autor: Martina Vorlová