Zvídaví vyrazili do Prahy

Zvídaví vyrazili do Prahy

29.06.2016

V úterý 31. května se v sedm hodin na vlakovém nádraží sešla skupinka žáků napříč ročníky. Šlo o úspěšné řešitele zeměpisné soutěže pro zvídavé. Žáci se museli během celého školního roku prokousat celkem dvanácti koly. Celou soutěž organizovala paní učitelka Bára Sailerová a stejně tak naplánovala výlet za odměnu.

Už od rána se nad námi honily mraky a po nasednutí do vlaku na rakovnickém nádraží se pořádně rozpršelo a tak jsme jen doufali, že dešti ujedeme. Naše prosby pomohly a na nádraží Praha Veleslavín jsme vystupovali do slunného počasí. Vyrazili jsme metrem, tramvají a lanovkou na Petřín. Cestou k rozhledně jsme posvačili, abychom měli dost síly vystoupat až nahoru po 299 schodech. I přes to, že někteří z nás nemají výšky dvakrát v lásce, za podpory ostatních to zvládli všichni a mohli jsme se tak kochat nádherným výhledem na celou Prahu.

Všichni jsme se těšili do zrcadlového bludiště, tak jsme rychle seběhli schody i dolů a vydali se pobavit. Stěny chodeb bludiště tvoří 38 velkých zrcadel, ale nikdo se neztratil. Uprostřed bludiště se nachází diorama (obraz v popředí doplněný reálnými kulisami) boje Pražanů se Švédy na Karlově mostě při švédském obléhání Prahy 1648 od Adolfa a Karla Liebscherových a Vojtěcha Bartoňka. Nejvíce jsme se pobavili nad zakřivenými zrcadly, které deformují obraz, a také zde vzniklo mnoho zábavných fotografií.

Poté jsme se již vydali po svých. Sešli jsme kopec Petřín a přes Malostranské náměstí se vydali na Karlův most, kde jsme nemohli vynechat především Podstavec Jana Nepomuckého, na který si lidé sahají pro štěstí. I my jsme to zkusili, tak uvidíme.

Blížila se dvanáctá hodina – nejvyšší čas se nechat unést davem turistů ke Staroměstské radnici a podívali se na odbíjející orloj. Celetnou ulicí jsme se vydali na Ovocný trh ke Karolinu a potom už na Václavské náměstí, kde jsme se naobědvali. Po krátkém odpočinku jsme už pospíchali na Masarykovo nádraží. Počasí nás opět vyslechlo a po usazení ve vlaku se přihnala silná bouřka a déšť. Jsme moc rádi, že jsme si užili sluníčka a mohli si po cestě domů o všech zážitcích vyprávět. A vše si můžeme připomenout ve fotogalerii.

Autor: Alice Zápalová