Šesťáci se vydali hledat záhadný poklad do Libochovic

Šesťáci se vydali hledat záhadný poklad do Libochovic

17.06.2016

Ve středu 8. června se nalodily do autobusu třídy 6. A a 6. B doplněné o několik sedmáků a vydaly se směrem Louny k libochovickému zámku.

Po vstupu na zámek jsme obdrželi plánek, pracovní list s otázkami a zadání hlavního úkolu. Ten zněl jasně - zjistit, co je záhadný poklad.

Jako první jsme se vydali na prohlídku zámku, první průvodkyní byla zdravotní sestřička, která nás odvedla k Janu Jánskému, který objevil čtyři krevní skupiny. Z nemocnice jsme se přesunuli k Josefu Resselovi, vynálezci lodního šroubu, kde jsme nahlédli do i výkresů. Třetí osobností, která nás provázela, byl Prokop Diviš. Ten potřeboval pomoc se sestavením bleskosvodu a postěžoval si přitom na světově uznávaného vynálezce bleskosvodu Benjamina Franklina, který měl svůj bleskosvod uzemněný, a proto lépe fungoval.

cesta-za-zahadnym-pokladem-do-libochovic_6.jpg

Dále na nás čekal Tycho de Brahe, kterému jsme pomohli demonstrovat chod vesmíru a bylo třeba mu vysvětlit, že Země není středem vesmíru. Naši šikovní žáci však hravě dokázali sluneční soustavu poupravit tak, jak je to správně. Pak už naše cesta vedla do sklepení za Bavorem Rodovským z Hustiřan, alchymistou, který nám ukázal několik zajímavých chemických pokusů. Posledním z průvodců české historie byl Petr Parléř. Zrovna pracoval na velké zakázce jednoho slavného pražské mostu. Děti uhádly, že se jedná o Karlův a když už přišla řeč na Karla IV., i ten se nám vyjevil. Po jeho proslovu všichni žáci pochopili, co je oním záhadným pokladem. Je to především poznání, moudrost a naše vědomosti.

cesta-za-zahadnym-pokladem-do-libochovic_29.jpg

V krásných zahradách zámku jsme posvačili a plni síly vyrazili na naučnou stezku podél zámku. Na jednotlivých stanovištích jsme hledali odpovědi na otázky z pracovního listu a občas proběhlo i přírodopisné okénko.

Po vyplnění a odevzdání všech otázek jsme se konečně pustili do pořádného středověkého veselí a čekali na vyhlášení, na které se dostavil i samotný Karel IV. Zástupkyně naší školy před ním poklekli a obdrželi pamětní listiny.

cesta-za-zahadnym-pokladem-do-libochovic_62.jpg

Na závěr jsme zhlédli rytířský turnaj a vydali se na cestu k autobusu. Protože počasí nám opravdu přálo a teploměr atakoval 30°C, nemohli jsme minout cukrárnu bez zastávky. Potom jsme ale už opravdu nastoupili do autobusu a plni zážitků se vydali domů.

Nezapomeňte si prohlédnout celou fotogalerii.

Autor: Alice Zápalová