Adaptační kurz 2015

Adaptační kurz 2015

22.09.2015

Šesťáci mají za sebou adaptační kurz plný skvělých vzpomínek. Přinášíme vám proto malé ohlédnutí, jak jsme se na Račím hradě měli.

Přechod z 1. na 2. stupeň je pro žáky 6. tříd opravdu náročný. Noví spolužáci, učitelé, předměty a vyšší nároky mohou šesťáky potrápit. Snažíme se jim tento přechod co nejvíce ulehčit, proto pořádáme adaptační kurzy, které mají za cíl stmelit kolektiv, vzájemně se poznat a předejít sociálně patologickým jevům. Letos vyrazily obě šesté třídy v doprovodu třídních učitelek Mgr. Dany Rabové, Mgr. Alice Pazderové a učitele Mgr. Roberta Chytrého od 14. do 16. září na Račí hrad.

Ačkoliv nás v pondělí na rakovnickém nádraží vítala modrá obloha, v Jesenicích na nás čekaly mraky a mlha. Nezbývalo, než se proti počasí postavit a vydat se do tábora. Cestou jsme si prohlédli labutě, slepýše a krásné ocúny a tím nám přesun rychleji utekl.adaptacni-kurz-prvni-den_15.jpg

Po ubytování se všichni vrhli na oběd a poté jsme se přesunuli na hřiště, kde byl připraven program zaměřený na poznávání, seznamování a zábavu. I počasí se nakonec umoudřilo. V poznávacích hrách jsme pokračovali i po večeři. Kreslili jsme, co nás vystihuje a poté hádali, které obrázky komu patří. Na závěr jsme se pobavili u zábavné hry a s pocitem krásně stráveného dne šli spát.

Druhý den se na nás konečně usmálo sluníčko a tak jsme se zase vydali na hřiště a pustili se do her posilujících spolupráci a komunikaci v týmu. Stali jsme se nosiči vody a snažili se vymyslet ten nejrychlejší systém na její přesun, dále jsme se naučili jeden druhému důvěřovat a padali do neznáma a před obědem se ještě protáhli u obrácené vybíjené.

Odpoledne byla na programu procházka k Božímu kameni na Sosni. Cestou jsme opět pozorovali různá zvířata, ale nejvíce si někteří z nás zamilovali koťátka, která na nás mňoukala ze statku. Když jsme dorazili do cíle, vyluštili jsme tajenku a po odpočinku vyrazili zpět do tábora.

adaptacni-kurz-druhy-den_36.jpg

Po večeři zvládli žáci sami připravit oheň a na oplátku pro ně učitelé zorganizovali noční bojovou hru, po které jsme všichni plni zážitků brzy usnuli.

Ve středu už jsme jen sbalili, vydatně se nasnídali a vydali se na nádraží a domů. Adaptační kurz přinesl plno zábavy (přesvědčte se ve fotogalerii) a díky těmto krásným třem dnům se navzájem lépe známe. Věříme, že přechod na 2. stupeň se tím žákům usnadnil a stali se z nich opravdoví přátelé.

Autor: Alice Zápalová