Úvodem školního roku

29.08.2014

Zprávy ze školy na prahu školního roku 2014/2015 nemůžeme začít jinak než prohlášením, že během prázdnin jsme rozhodně nezaháleli a úspěšně proběhla řada větších i menších akcí. Mezi ty zásadnější rozhodně můžeme počítat kompletní rekonstrukci sociálního zařízení v Omáčkovně. Osobně myslím, že se povedla. Bonus představuje vydláždění vstupní chodby, takže tato část školy skutečně září novotou. Nezbývá než poděkovat zřizovateli školy, který stavbu financoval a pod jehož patronátem také probíhala a přát si, aby zázemí sloužilo co nejdéle bez poruch a poškození. V souvislosti s Omáčkovnou je na místě zmínit, že v oddělení školní družiny umístěném do těchto prostor prodlužujeme od září provoz, takže o děti bude postaráno do 16:30.

Ke změnám však došlo i v hlavní budově. Nespočetně bylo těch menších, které probíhají každoročně a tak trochu se s nimi samozřejmě počítá. Opravili jsme šatny, vymalovali část učebnového pavilonu, ve sborovně 1. stupně položili novou podlahovou krytinu, čemuž předcházelo odizolování proti zemní vlhkosti a úprava elektroinstalace.

K nepoznání se změnila počítačová učebna, ovšem zřejmě nejzásadnější a současně i finančně nejnáročnější akci hrazenou z vlastních zdrojů představuje instalace kvalitní wifi sítě. Změnili jsme rovněž on-line databázi, do níž mají přístup kromě učitelů také žáci a rodiče, v prostorách školy začínáme s provozem elektronické nástěnky.

Nárůst počtu žáků v posledních letech nás těší a samozřejmě máme zájem vytvářet všem žákům stále lepší podmínky pro vzdělávání. Věřím, že se u nás bude líbit i skupině nově příchozích žáků ze ZŠ Kněževes; právě z této málotřídní školy k nám v posledních letech přestupuje nejvíce žáků. Z této důvěry máme upřímnou radost. Doufám, že i letos najdou v Rakovníku nové kamarády a zalíbí se jim prostředí naší, přeci jen větší městské školy.

Do našeho stabilního pedagogického sboru jsme získali další dvě posily. Jsou jimi Martin Donát a Barbora Sailerová. Zatímco prvně jmenovaný rozšířil řady pedagogů 1. stupně, slečna Sailerová bude pracovat jako vychovatelka školní družiny a asistentka pedagoga. Nově jsme zřídili funkci speciálního pedagoga.

I v letošním školním roce budeme pracovat podle vlastního školního vzdělávacího programu. Plánujeme také řadu aktivit, z nichž některé patří mezi tradiční a velmi úspěšné. V září proběhne adaptační pobyt šestých ročníků, rozběhnou se desítky zájmových aktivit, připravujeme lyžařský a snowboardový výcvik pro žáky obou stupňů, vodácký výcvik, řadu sportovních akcí a projektů. Se značným úsilím se opět budeme věnovat předškolákům a jejich rodičům, pro které již nyní chystáme oblíbenou Školičku či Pohádkovou školu... To vše díky týmu lidí, kteří na naší škole působí.

Karel Folber

Dobrá škola může fungovat jen s dobrými učiteli. Ovšem školu utváří také vychovatelé, asistentky pedagogů, hospodářka, školnice a uklízečky. Všem přeji dostatek klidu na práci a celkově, stejně jako všem žákům, úspěšný školní rok 2014/2015.

Karel Folber, ředitel školy

Autor: Karel Folber