Exkurze do Osvětimi

Exkurze do Osvětimi

22.04.2024

Koncentrační tábor Osvětim je symbolem holokaustu, genocidy a teroru. Od roku 1942 se tábor stal střediskem vyhlazování Židů, Romů, válečných zajatců a dalších lidí různých států světa, kteří zde byli hromadně vyvražďováni. Po selekci byla převážná většina (lidé nemocní, starší, těhotné ženy a děti) odsouzena k smrti v plynové komoře. Více než 50% procent zahynulo v táboře v důsledku hladu, vysilující práce, epidemie a nemocí, trestů, mučení, zločinných pokusů a poprav.

V sobotu 20.dubna se naši žáci společně se svými učiteli vydali na exkurzi do polského koncentračního tábora v Osvětimi. Během hodin dějepisu, občanské výchovy a v rámci výstav historického kroužku se tomuto tématu věnujeme neustále, přesto si nelze uvědomit hrůzy holokaustu tak, jako na místě, kde se odehrávaly.

Navštívit takové místu vyžaduje odvahu, sílu, respekt a úctu. To vše žáci osmých a devátých ročníků měli. S nepopsatelnými výrazy v obličeji, s myšlenkami, jak se to mohlo vůbec stát, procházeli nejstarší část tábora Auschwitz I. a největší část tábora Auschwitz II.-Birkenau.

Expozice ukazuje životní podmínky vězňů, fotografie a osobní věci deportovaných lidí. Ohromná rozloha areálu Birkenau, v němž se nachází desítky baráků vězňů, zříceniny plynových komor a krematorií, místa, na kterých se konaly selekce a další zločiny jsou prostorem, kde se každý zastaví a srovnává si své myšlenky, se kterými se musí vypořádat po svém a utvářet si tak vlastní postoje k těmto hrůzným činům v historii lidstva.

Zájem naších žáků o (nejen) temnou historii lidstva je důkazem toho, že nad událostmi v historii přemýšlí a uvědomují si jejich význam a odkaz pro současný svět.

Autor: Eva Janotová