Příběhy našich sousedů

Příběhy našich sousedů

09.04.2024

Příběhy našich sousedů je vzdělávací projekt neziskové organizace Post Bellum. Je určený pro žáky osmých a devátých tříd základních škol a tercií a kvart víceletých gymnázií. Výraznou stopu na projektu zanechali v letošním roce naši žáci vedení Evou Janotovou, Martinou Vorlovou a Jitkou Brabcovou.

Naši žáci se za doprovodu svých učitelů a lidí z Post Bellum na několik měsíců stali rozhlasovými nebo televizními dokumentaristy. Měli za úkol vyzpovídat pamětníka, natočit vzpomínky, digitalizovat fotografie, prozkoumat archivy a nakonec vytvořit rozhlasovou, televizní nebo psanou reportáž či dokument. Stává se, že žáci podle příběhu kreslí komiks, jiní tvoří prezentaci pro spolužáky, další se vydají do Českého rozhlasu, kde jim redaktoři pomohou sestříhat nahrávku do rozhlasové reportáže. Naši žáci zvolili cestu mluveného slova a nebáli se ani animovaného filmu. Výsledek je báječný!

Před sebou mají ještě jeden neméně náročný úkol: musí vystoupit před publikem a výsledky své snahy představit veřejnosti a odborné porotě. Jejich práci si však můžete prohlédnout už nyní.

Věříme, že předávání zkušeností mezi generacemi je nejpřirozenější způsob vzdělávání. Žádná učebnice nedokáže tak jedinečným způsobem inspirovat jako vyprávěný příběh.

K listopadu 2023 se do projektu zapojilo téměř 14 000 žáků a studentů z téměř tisíce škol po celé České republice, kteří zdokumentovali či dokumentují celkem 2 897  pamětnických příběhů.

STANISLAV PILÍK

„Sedíte v obýváku s rodiči a najednou do bytu vpadne 10 lidí a seberou vám tátu. První mě napadlo jít do města, protože když něco nevíš, musíš jít mezi lidi.“ To je silná vzpomínka Stanislava Pilíka

Stanislav Pilík prožil část dětství v dětském domově v Telči. V roce 1989 stál u zrodu Občanského fóra v Rakovníku. Autorský tým ve složení Tereza Johanidesová, Iveta Linhartová, Adéla Janotová, Alexandra Treglerová a Tomáš Pešek vedla Bc. Eva Janotová. A že si tvůrci nevytyčili zrovna jednoduchý úkol dokumentuje i animovaný film, který vytvořili.

Více o příběhu Stanislava Pilíka také na webu Příběhy našich sousedů.

JIŘÍ SVOBODA

Další skupina žáků 1. ZŠ Rakovník ve složení Marie Čablíková, Marek Gábor, Tomáš Klementovič a Radek Novotný, opět metodicky vedená Evou Janotovou, se zabývala životem vášnivého sběratele vojenských artefaktů Jiřího Svobody, který je rovněž významnou osobností sametové revoluce v Rakovníku.

Jiří Svoboda je potomkem italských legionářů. Mimo jiné o sobě řekl: „Mí dědové byli oba italští legionáři a kvůli tomu vznikl zájem zjistit si o tom nějaký detaily. Pak jsem tomu už propad. Protože když už něco sbíráte, tak se nezastavíte u jednoho období.“

Více o Jiřím Svobodovi na webu Příběhy našich sousedů. Najdete zde také scénář k rozhlasové reportáži a především reportáž samotnou.

 

Autor: Karel Folber