Demokracie v praxi

Demokracie v praxi

27.03.2024

Demokracie v praxi

      Jak lépe ukázat dětem demokracii a fungování občanské společnosti, nežli je nechat hlasovat a spolurozhodovat o chodu a vybavenosti školy. Prvním impulzem se stal návrh zástupců parlamentu na vylepšení prostoru šaten. Většina žáků druhého stupně zde tráví své polední pauzy. Někteří obědvají, jiní si čtou, povídají si, učí se, hrají hry ….

     S návrhem byl spojen i problém s místem. Jelikož patříme ke školám s velkou naplněností, je v těchto prostorách potřeba udržet šatní skříňky pro zhruba 250 dětí. Studovna, kterou se zde podařilo v minulosti vybudovat, má již malou kapacitu. Jediné volné místo je tedy prosklená chodba, spojující přístavbu s hlavní budovou, ve které je umístěn stolní tenis. Žáci tedy mohli rozhodnout v hlasování o budoucnosti této chody.

návrhy

  1. ponechat stávající stav (stůl na stolní tenis a lavičky)
  2. více vybavení se sedacím nábytkem a opěrkami zad bez stolního tenisu
  3. méně vybavení se sedacím nábytkem s opěrkami zad a stolní fotbálek bez stolního tenisu

     Hlasování proběhlo na celém druhém stupni prostřednictvím školního parlamentu a dopadlo takto: o těsné 4 hlasy zvítězila varianta č. 2 s 98 hlasy. Těsně za ní se umístila varianta č. 3 s 94 hlasy a zanedbatelný počet 20 hlasů dostal návrh č. 1. Hlasování se dohromady účastnilo 212 žáků druhého stupně, což je výborný výsledek a ukazuje nám, že děti nejsou lhostejné ke své škole.

     Po pečlivém zvážení výsledků hlasování mezi koordinátory parlamentu a vedením školy bylo přijato toto řešení. Prostor chodby bude vybaven sedacím nábytkem s opěrkami zad a stolním fotbálkem. Ten zde však bude umístěn jen na zkoušku a praxe ukáže jeho využití. Na začátku školního roku 2024/25 se tak můžeme těšit na jedno z mnoha vylepšení a modernizací naší milované školy.

    

Autor: Robert Chytrý