Šesťáci si pozvali děti z MŠ speciální, aby maminkám společně vyrobili dárky z keramiky ke Dni matek

Šesťáci si pozvali děti z MŠ speciální, aby maminkám společně vyrobili dárky z keramiky ke Dni matek

11.05.2023

Dne 2.5.2023 navštívily děti z MŠ speciální 1. ZŠ Rakovník, aby zde v keramické dílně společně s žáky 6.C vyrobily dárky pro své maminky k nadcházejícímu Dni matek. Vzhledem k tomu, že žáků ten den dorazilo do školy pouze 15 a dětí z MŠ 6, krásně jsme se do dílničky vešli. Žáci se rozdělili do 6 menších skupinek a každé skupince jsme poté přidělili jedno dítě z MŠ. V takto utvořených skupinkách se jim pracovalo mnohem lépe a snadněji, než kdyby výrobky vytvářeli všichni dohromady.

Po celou dobu, kterou jsme společně strávili, panovala v dílně neskutečně příjemná atmosféra. Velmi mile mě překvapilo, jak se žáci dětí ujali, pomáhali jim, povídali si s nimi, a když jednou došlo k situaci, kdy se chlapeček ze školky rozplakal, protože se mu nepodařil výrobek, Pavel ho uklidnil a dokonce se mu podařilo výrobek opravit.

Když si každé z dětí vyrobilo svůj dáreček, šli jsme se společně vyfotografovat na dvůr a s dětmi se rozloučili předáním drobných sladkostí. Také žáci 6.C dostali od dětí sladkosti (sušenka a lízátko). S žáky jsme se poté vrátili do dílny, a protože nám zbyl nějaký čas, mohli si žáci vyrobit cokoli, co chtěli. V ten okamžik mě ale moji šesťáci dojali ještě víc, protože většina z nich vyráběla další srdíčka a hvězdičky, aby si toho děti z MŠ odnesly co nejvíce a zbylo i na ty, kteří nemohly přijít. Paní učitelka Švarcová dala následně výrobky vypálit a pak už zbývalo je jen nabarvit. K nabarvení došlo týden na to a jak uvidíte ve fotogalerii, tak fantazii se meze nekladly.

Ve čtvrtek 11.5.2023 jsme se vypravili do MŠ speciální, abychom dětem výrobky mohli předat ještě před nedělním Dnem matek. Když jsme do školky dorazili, děti, paní učitelka i asistentka nás krásně přivítaly, žáci dětem předali výrobky a na žádost všech dětí proběhlo další společné focení.

Naše spolupráce se nám všem natolik zalíbila, že jsme se rozhodli vídat se při různých akcích častěji. Proto se v současné době domluváme na červnové návštěvě MŠ, při které pro nás děti vystoupí se svou besídkou, kterou právě nacvičují na „Notičku". Na to, jak jsme si užili společné tvoření z keramiky, se můžete podívat do fotogalerie. 

Autor: Lucie Šmídová DiS.