Adventní kalendář

Adventní kalendář

02.12.2022

 

I letos vám přinášíme náš jedničkový adventní kalendář...

 

 

Čokoládový, čajový, s úkoly, lízátky či bonbony - adventních kalendářů je k dostání nepřeberné množství. Ale jen u nás na Jedničce jste měli v loňském roce možnost otevírat pomyslná okénka knižního adventního kalendáře. Snažili jsme se vás inspirovat a potěšit krásnými knihami a jejich fotografiemi.

Letošní "advenťák" však bude trošku jiný. Opět souvisí se školní knihovnou, ale tentokrát jeho okénka naplnili svými příspěvky žáci 2. stupně. Téma znělo:

„TAJEMSTVÍ (VÁ)NOČNÍ KNIHOVNY“

Žáci se měli zamyslet nad tím, jak to asi vypadá v naší školní knihovně, když celá škola „přepne“ do (vá)nočního režimu a děti i učitelé odejdou na prázdniny. Všechny knížky zůstanou opuštěné. Budou poslušně čekat na své čtenáře uspořádané v policích? Nebo snad vymyslí nějaký plán, aby se zabavily? A co když paní knihovnice zapomene knihovnu zamknout?

Děti se na chvíli staly spisovateli. Přenesly se do říše fantazie a nechaly se unášet svou představivostí. To nejlepší, co je během této „cesty“ potkalo, zaznamenaly a vytvořily zcela nový a originální příběh.

V dnešní době děti bohužel postupně přizpůsobují jazyku počítačů a mobilních telefonů veškerý svůj písemný projev. Některá slova zkracují či úplně vypouštějí. Nezáleželo tedy na tom, zda se rozhodnou psát povídku, báseň či komiks, šlo nám především o to, aby se nad tématem zamyslely a zkusily vytvořit zajímavý a smysluplný text pro potěšení ostatních. Pro některé žáky to nebyl snadný úkol, ale myslíme si, že nakonec vznikly podařené práce. I proto vás prosíme o shovívavost, pokud se někde objeví nějaká chybička, zveřejňujeme dílka dětí tak, jak je napsaly právě ony.

Krásný adventní čas ať už ve společnosti našich či jiných příběhů, básniček a komiksů vám přejí paní učitelky Markéta Marková, Martina Vorlová, Pavla Pešková a žáci 2. stupně.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Autorkou dnešního příspěvku je Anička Nguyen ze 7. A.

 

Autor: Markéta Marková