Léto plné slunce a příjemných lidí

Léto plné slunce a příjemných lidí

01.07.2021

Když jste žák, student, učitel, prostě máte něco společného se školou, patří pravděpodobně první červencový den mezi vaše nejoblíbenější. Člověk velmi rychle zapomene na to špatné, vybavují se mu veselé vzpomínky na školní rok a hlavně plánuje prázdninovou zábavu a myslí na to pěkné, co ho čeká.

Věřím, že letošní červenec není v tomto ohledu jiný. Snad se také bude vzpomínat hlavně na příjemné momenty ze školních lavic. Ačkoliv jich opět bylo méně. Stejně jako v roce minulém. Podstatnou část školního roku jsme totiž strávili na distanční výuce. Všichni jsme se v ní ohromně zlepšili. Srovnávat její průběh na jaře 2020 a letos prostě nejde a je ke cti všech aktérů, že distanční výuka roku 2020/2021 měla mnohem víc znaků kvality. Ale pořád je to jen náhražka a nic se nevyrovná výuce prezenční.

V úvodu jsem psal o veselých vzpomínkách. Nevím, jestli do této kategorie budou patřit vzpomínky na pravidelné testování, tedy jak sami žáci a učitelé říkali "šťourání v nosech". Spíš ne. Stejně tak na nošení roušek a respirátorů v přehřátých třídách. Když jsem se loučil se školním rokem 2019/2020, vyjádřil jsem se takto: "Věřme, že již nikdy nebudeme muset chodit po škole v rouškách nebo školu dokonce zavírat, protože pro celou republiku je třeba, aby školy mohly fungovat a učitelé mohli učit." Nezbývá, než loňské přání zopakovat.

Žáci včera dostali vysvědčení. Pro prvňáčky bylo prvním předprázdninovým, pro deváťáky naopak u nás posledním a přejeme jim, aby na svou "základku" vzpomínali v dobrém a v dalších působištích se jim dařilo podle představ. Letos by si však zasloužili vysvědčení také rodiče a i když vždycky nešlo všechno hladce, velká jednička by svítila na většině z nich. Uvědomuji si, že není jednoduché vedle své práce zajišťovat svému dítěti veškerý servis, myslet na stravování, mít obavy, že jsou sami doma, řešit technické podmínky.

Děkuji všem zaměstnancům za obětavou práci ve školním roce 2020/2021. Zvláště pak děkuji za to, jakým vývojem prošla díky učitelům distanční výuka. Všem přeji krásné léto a těším se na spolupráci ve školním roce 2021/2022. Přeji vám, abyste si užili chvíle, které nám dříve přišli všední, ale staly se v důsledku současných okolností vzácností: setkávejte se s přáteli, cestujte, koupejte se, jezděte na kole, sportujte, poznávejte nová místa a opatrujte se. Buďte všichni zdraví a spokojení.

 

Autor: Karel Folber