Výlet do jižních Čech

Výlet do jižních Čech

21.06.2013

Výlet do jižních Čech

Přestože se rtuť teploměru měla ve čtvrtek 20.6.2013 vyšplhat na 37 stupňů celsia, neodradilo to 30

nominovaných nejlepších žáků školy, členů školního parlamentu a účastníků soutěže „pro zvídavé“ , od výletu do jižních Čech. A že to bylo rozhodnutí správné, potvrdil hned v 7,00 hodin autobus s klimatizací a sympatický pan řidič. První zastávka patřila návštěvě památníku v Letech u Písku. Příjemná procházka lesní cestou nás přivedla k místu bývalého vězeňského hřbitova u romského tábora, do kterého byly za 2. světové války násilně umístěny rodiny většiny českých Romů. Nejen informační panely nás seznámily s pohnutou historií tohoto místa, ale mohli jsme si prohlédnout i ubikaci, ve které Romové žili.

Pak už nás čekal Písek, krátká cesta z parkoviště na náměstí a Prácheňské muzeum s programem „Na přemyslovském hradě aneb ve společnosti krále, urozených dam a chrabrých rytířů“. Mnozí z nás využili možnost vyfotit se jako dáma či šlechtic ve stylu gotické módy ze 13. a 14. století. Muzeum bylo plné zajímavých exponátů, kde si snad každý našel něco, co ho zaujalo.

Cesta k nejstaršímu kamennému mostu v Čechách trvala sice krátce, ale slunce už opravdu nemilosrdně pálilo, a tak následovala pouze procházka po mostě, krásný výhled na řeku Otavu a přilehlé nábřeží a rychle zpět do stínu Píseckého hradu a elektrárny královského města Písku.

Zde jsme se dozvěděli , že Písek má nejen nestarší kamenný most v Čechách, ale že se stal také prvním městem v Čechách se stálým veřejným osvětlením . Plně funkční technická památka nás přesvědčila o umu a dovednosti našich předků.

Cesta zpět sice trochu klikatá nás dovedla v pořádku do Rakovníka.

Autor: Robert Chytrý