Animace na Jedničce 23.

Animace na Jedničce 23.

21.02.2020

Blížíme se k sametu

19.2. 2020 se scházíme v učebně vybavené počítači a další stále dokonalejší technikou.

Chvíli po přivítání se vydáváme na cestu časem o několik desetiletí zpět. Zastávka - 60. a 70. léta 20. století. Nejprve vyhledáváme, jednotlivci či dvojice, důležité události těchto desetiletí, potom ale i ty, které nejspíš nejsou v učebnicích dějepisu vytištěny tučným písmem, ale staly se z nich doslova legendy, malé jistoty i našich dnešních dnů - objev alobalu, první vydání Čtyřlístku, první Večerníček, první Kofola...

Každá ze tří skupin si nachází co nejpohodlnější místo a začíná pracovat na důležité části dnešní dílny - scénáři. Někteří už přicházejí s vlastní představou, jak určitou část scénáře zpracovat výtvarně i technicky. Z pohledu nás, učitelů, je to opravdu radostný vjem - samostatné děti, které přicházejí s vlastními nápady a dokážou pracovat s jasným záměrem. Protože v našem filmu popisujeme historii spíše v symbolech a náznacích, není to jednoduchý úkol. 

Novinkou, se kterou pracuje skupina vedená panem učitelem Donátem, je green screen - zelené klíčovací plátno, díky němuž lze sloučit různé vrstvy obrazu nebo videa. Na plátně tak můžeme sledovat vznik opravdu zajímavých střihových předělů mezi jednotlivými scénami filmu.

Dílnu měli tentokrát možnost navštívit i zájemci z řad veřejnosti. Rádi jsme přivítali maminku a brášku  jednoho z našich nejnadšenějších filmařů. Zdrželi se mezi námi téměř po celou dobu a práci se zájmem sledovali.

Na závěr zaznělo už tradiční konstatování, jak těch pět hodin zase neskutečně rychle uteklo...

Těšíme se na další setkání 20.3.!

 

Autor: Martina Vorlová