Lyžařský kurz 2. stupně 2020

Lyžařský kurz 2. stupně 2020

19.01.2020

A bude sníh?

 

S touto otázkou jsem se nejčastěji setkával před letošním odjezdem na lyžařský kurz. Nezbývalo než netrpělivě sledovat předpověď počasí a doufat, že to nějak dopadne. Nedělní odpoledne 12. 1. neslibovalo nic dobrého. Na cestě do Rokytnice nad Jizerou se za okny autobusu míhala spíše podzimní krajina se zataženým nebem a rozbahněnými lány. Od Tanvaldu nálada stoupala a to nejen proto, že se děcka neutěšenou krajinou nenechala otrávit a zpívala své oblíbené hity, ale hlavně začal vykukovat hřeben nad Harrachovem celý pokrytý sněhem. Pohled na skiareál Modrá hvězda – Bahýnka nás už kompletně zbavil obav. Ano, budeme lyžovat!

Rozřazení 33 žáků do tří lyžařských a jednoho snowboardového družstva proběhl vedle naší chaty ve vrchní části sjezdovky, která byla bohužel uzavřená. Po kontrole a doladění výstroje a přezkoušení základních dovedností nás čekal náročnější přesun na Hvězdu, kde se nám naštěstí povedlo domluvit alespoň úschovu lyží a snowboardů. Sníh byl sice čistě technický, ale výcvik mohl započít.

Děcka složená převážně ze žáků sedmých a částečně z osmých tříd byla letos nesmírně šikovná. Přes prvotní ostych a strach z vleků se v krátké době všechna vesele hemžila po svahu. Výcviku elévů se ujal instruktor Filip Truhlář. S velkou dávkou trpělivosti a elánem rozpohyboval i ty, kteří na čertovských prkýnkách nikdy nestáli anebo se na hory už pár let nedostali.

Klasický oblouk ve středních a velkých obloucích s příchutí začínajícího curwingu míchala letos druhému družstvu s patřičným umem Pavla Pešková. Její svěřenci si zanedlouho zkusili střihnout i obtížnou sjezdovku Bahýnka, která byla zledovatělá a pokrytá muldami.

S pomocí snowbladeů se ti nejlepší lyžaři v mém družstvu dokázali poprat s curvingovým obloukem a s krátkým klasickým. Někteří z nich jsou již opravdu vyspělými lyžaři a poradí si každým terénem.

Petr Čížek alias Pedro se ujal snowboardistů, kteří vykazovali různý stupeň dovedností. Zkušeně a individuálně pracoval s každým z nich a rozvíjel jejich um, až se nakonec všichni se ctí mohli předvést v závěrečných závodech.

Mimo ně jsme stihli výlet k muzeu Statek ve Františkově, kde se děti pomazlily s různými domácími i exotickými zvířaty. Na panoramatické procházce si mohly prohlédnout okolí Rokytnice i samotné centrum, dozvědět se zajímavé podrobnosti o lyžích i snowboardech, využít tělocvičny, pingpongu či kulečníku na chatě. Velkou legrací pro všechny byla soutěž Stardance s následující diskotékou. Děti také navázaly zajímavé mezinárodní kontakty s německými soukmenovci.

Na závěr musím poděkovat všem instruktorům a také Ivě, která se starala o naše zdraví. Stejně paní správcové za milé a vroucí vystupování a výbornou kuchyni. Všichni vytvořili úžasnou partu a věřím, že to všechny bavilo stejně jako mě samotného.

 

 

Autor: Robert Chytrý