VŠUDE DOBŘE, DOMA NEJLÍP ❤️

VŠUDE DOBŘE, DOMA NEJLÍP ❤️

20.12.2019

Městská knihovna Rakovník vyzvala žáky a studenty škol, aby napsali, co pro ně znamená slovo „domov“. Výzva vzbudila nečekaný ohlas. Do sborníku prací se dostaly také příspěvky pěti našich žáků.

Nicole Glückseligová: DOMOV

Taky jste jako malí přemýšleli, jestli vás v porodnici nevyměnili za jiné dítě a že žijete u úplně cizích lidí doma? Jako malá jsem přemýšlela nad tím, co mám společného s mými rodiči. Nic, to bylo první, co mě napadlo. Usilovně jsem přemýšlela, v čem se podobám rodičům. Měla jsem dojem, že opravdu žiju u někoho cizího doma. Že tohle není můj domov, ale ty lidi, u kterých jsem bydlela a považovala je za svoji rodinu, jsem měla moc ráda.

Uvědomila jsem si, že domov může být kdekoliv, kde si ho uděláme. Domov je tam, kde jsou lidé, které miluješ.

Postupem času jsem si všímala, co mám společného s rodiči a v čem se zároveň lišíme. Už jsem věděla, že žiju u správných lidí. Tady je můj domov, tady je moje rodina. 


Ve výběru textů literární soutěže vyhlášené Městskou knihovnou Rakovník najdete kromě práce N. Glückseligové také příspěvky Anny Trejbalové, Anežky Majdanové, Ondřeje Pužmana (všichni IV. B) a Petry Čečrdlové z IX. B. Všem pěti našim žákům, kteří převzali ocenění 18. 12. při slavnostním ceremoniálu v roubence Lechnýřovna, blahopřejeme.

Sborník je k dispozici ve škole.

Literární práce v publikaci doplnily originální domečky, které patří do výtvarné části projektu Domov 2020. Třicet sedm domečků bylo určeno k prodeji na benefiční akci. Výtěžek z prodeje putoval do rakovnického Domova Ráček a do nadace Dobrý anděl. Na fotografii je domeček autorky Martiny Vorlové.

 

Autor: Karel Folber