Volba povolání o práci v nadaci Člověk v tísni

Volba povolání o práci v nadaci Člověk v tísni

25.11.2019

Přednášky v předmětu volba povolání

V úterý 19. 11. naši školu navštívila Jana Bok Toužimská, aby žákům osmých tříd vyprávěla o své práci pro organizaci Člověk v tísní. Jana nám při své prezentaci přiblížila, jak těžké bylo studium v Bostonu v USA. I když vystudovala obor mezinárodní humanitární pomoc, v období světové krize pro ni bylo těžké získat práci v oboru, která by jí vyhovovala. Rozhodla se vrátit zpět do České republiky. V Čechách už to vyšlo. Nyní pracuje v nadaci Člověk v tísni, což je nevládní nezisková organizace vycházející z myšlenek humanismu, svobody, rovnosti a solidarity.  

Její práce není jednoduchá a časově náročná, skloubit rodinu a kariéru v nadnárodní organizaci je velice náročné, tato část přednášky zajímala zejména dívky, které zatím o rodinných závazcích nemají ani ponětí, ale bylo vidět, že o tomto tématu určitě přemýšlí.  Jana nám ukázala zajímavé fotografie z misí, kterých se doposud účastnila. Byly to nejen záběry krásné přírody v Etiopii, ale také realita, ve které tamní obyvatelé žijí. Mezi projekty patří stavba škol a školení budoucích učitelů. Etiopie patří i přes svůj ekonomický rozvoj mezi nejchudší země světa - téměř 30 % populace žije pod hranicí chudoby, více než polovina obyvatel neumí číst ani psát. V současnosti je velkým tématem v etiopském kontextu zajišťování přístupu k pitné vodě a správa jejích zdrojů. 

 

Abyste mohli pracovat v nadnárodní společnosti, musíte umět cizí řeč. Proto Jana začala své vyprávění v angličtině a většina žáků s tím neměla problém, dokonce se anglicky ptali na otázky či s Janou konverzovali o práci nadace. 

Děkuji Janě za návštěvu a zajímavé vyprávění. 

Autor: Martin Donát