Literární toulky Rakovníkem

Literární toulky Rakovníkem

03.10.2019

Že s Rakovníkem je literárně spjato jen jméno Zikmunda Wintera? Omyl. O tom se přesvědčili i naši osmáci, kteří o hodinu literatury obdrželi mapu a vyrazili na literární toulky Rakovníkem. Tedy přesněji jen rakovnickým náměstím a nejbližšího okolí. I tak jsme ale měli co dělat, abychom si za 45 minut řekli vše.

Začali jsme na nádvoří rakovnické muzea u busty již zmiňovaného Zikmunda Wintra. Poté se však žáci rozdělili do skupinek a vydali se pátrat. Hned pod muzeem museli najít památník národního obrozence Františka Palackého. Dalším zastavením bylo samotné Husovo náměstí. Osmáci dostali ještě za úkol zjistit, čím důležitým přispěl Jan hus českému pravopisu. Snad už pro ně tedy výraz nabodeníčko není cizím. 

Mapa

Nejsložitějším bodem v tajemné literární mapě byl dům Sixta z Ottersdorfu, který se v Rakovníku narodil a patřil k významným humanistům. I tento dům ve Vysoké ulici však nakonec zvládli najít. Odtud už cesta mířila k soudu, kde se tyčí socha Karla Havlíčka Borovského. 

IMG_6449.JPG

Poslední zastávkou se stala naše škola, která byla v mapě označena heslem “učitel národů”. Většina osmáků byla velmi překvapená, že máme Jana Amose Komenského na hlavních dveřích školy. Někteří si ho ani po těch osmi letech ještě nevšimli. 

Komenský

Bonusovým bodem bylo nalezení domu, ve kterém žil Zikmund Winter na Husově náměstí. Zdobí ho plaketa, kde si tuto informaci můžete přečíst. Jestlipak víte, kde dům je? 

Autor: Alice Zápalová