REVOLUTION TRAIN - protidrogový vlak

REVOLUTION TRAIN - protidrogový vlak

14.05.2018

V pátek 11. 5. 2018 se osmé a deváté ročníky zúčastnily netradičního projektu. Do Rakovníka zavítal Revolution train, tzv. protidrogový vlak, jehož autorem je Pavel Tůma, který vycházel z vlastních prožitků. Cílem projektu je ukázat následky závislosti na drogách a donutit návštěvníky přemýšlet nad svými budoucími rozhodnutími.

Žáci po malých skupinách procházeli jednotlivými vagony vlaku s průvodcem a postupně prožívali obyčejný příběh založený na základě skutečné události, který se kvůli několika špatným rozhodnutím změnil na příběh tragický. V každém vagonu byla nejdříve projekce části příběhu a poté následovalo interaktivní zatažení do děje. Žáci si tak mohli vyzkoušet jaké je to sedět v baru, být svědky dopravní nehody, ocitnout se v cele vězení, být podroben výslechu i lékařské prohlídce. Po celou dobu děti vypracovávali dotazník, kde odpovídali na otázky, které se týkaly jednak jejich zkušeností s drogami a jednak situací z příběhu.

Konec celé projekce vyzněl docela optimisticky, jedna z hlavních hrdinek se vyléčí a začne žít nový život se synem. Při loučení s autorem projektu jsme se ovšem dověděli, že ve skutečnosti je to trochu jinak. Hrdinka je nemocná a její synek vážně postižený. Bylo vidět, že to žáky ohromilo. Celý projekt má sílu hlavně v tom, že je to skutečný příběh.

Autor: Pavla Pešková