Animace na Jedničce, 1. workshop

Animace na Jedničce, 1. workshop

10.11.2015

9. 11. 2015 proběhlo na naší škole první z pěti setkání věnovaných animaci

 

Animace na Jedničce

 

Animace na Jedničce - co všechno se skrývá za tímto názvem, už vědí účastníci prvního z pěti workshopů, které na naší škole pořádáme pro všechny, kdo se chtějí seznámit se základy této techniky a při troše úsilí si i vytvořit vlastní krátký film.

Třináct účastníků dílny v úvodu přivítalo milou návštěvu - p. Lindu Arbanovou, výtvarnici, animátorku a lektorku pražské Aeroškoly.

Aeroškola se věnuje aktivitám, které organizuje hlavně kino Aero pro děti i dospělé a jež spojuje téma filmu a animace.

Linda nás provedla historií animace, která sahá až do 2. poloviny 19. století, vysvětlila různé techniky a možnosti animace, viděli jsme spoustu zajímavých ukázek od klasické řemeslné animace (např. z dílny Jiřího Trnky) až po současnou, mnoha technických možností využívající tvorbu (např. PES Animation).

V praktické části workshopu si každý z účastníků - možná však byla i spolupráce v menších skupinkách - připravil malou etudu na téma "Pohyb". Metodou pixilace (animování živých lidí rozfázováním jejich pohybu) si potom všichni na vlastní kůži vyzkoušeli, jak zajímavá a tvůrčí, i když velmi náročná na trpělivost, animace je.

Za Lindiny podpory vzniklo několik krátkých filmových cvičení, jejichž závěrečná projekce se setkala s velkým nadšením a ohlasem. Vymyslet námět, způsob realizace a hrát hlavní roli ve svém vlastním projektu… Je jistě pochopitelné, že v tu chvíli nesedělo v učebně třináct žáků, ale třináct nedočkavých tvůrců, kteří často sebekritickým zrakem sledovali své dílko a projevy uznání hodnotili práci spolužáků.

Zmíněná cvičení se dočkají ještě ozvučení a titulků. Po dokončení je představíme na web. stránkách školy.

Za možnost realizovat tento projekt děkujeme Městu Rakovník, které naši myšlenku podpořilo finančním příspěvkem.

V příštím, prosincovém workshopu se budeme věnovat technice ploškové animace.

 

 

Autor: Martina Vorlová