Rafťáci z Jedničky spluli Starou řeku

Rafťáci z Jedničky spluli Starou řeku

17.06.2014

Rafťáci z Jedničky spluli Starou řeku

Nový zážitek, trocha adrenalinu, společné prožití zajímavého dne a nová zábava. To vše nás vedlo k tomu uspořádat pro žáky naší školy jednodenní vodácký kurz na řece Berounce. Ten byl určen žákům druhého stupně, kteří se celoročně aktivně podílí na úspěších naší školy. Letošní první vodácký kurz byl tak určitým poděkováním za jejich celoroční práci.

Náš společný den na vodě jsme odstartovali se sluníčkem v zádech ve vodáckém tábořišti ve Skryjích, kde jsme si vyzvedli naše gumová plavidla. Po rozdělení do skupinek a přidělení svých kapitánů následoval nejprve výcvik na souši. Zkušený mořský vlk, pan učitel Chytrý, žákům vysvětlil základní vodácké pokyny k řízení raftů, které si lodníci ihned vyzkoušeli. Po malém tréninku posádky vypluly směr přístav Křivoklát.

Vodáckou techniku noví „rafťáci“ pochopili záhy, a tudíž po pár kilometrů splouvání „oleje“ začali vyhlížet jezy i divoké peřeje. To však naši vodáci netušili, že Berounka patří k jedněm z nejlínějších řek a že se budou muset pro začátek spokojit s rychlostí líné plovoucí kachny. Vzrušení při plavbě však vyvolávaly hry na honěnou a vodní bitvy. Po náročném pádlování žáci ocenili i tzv. „soulodění“(spojení všech lodí a společné plutí po řece), kapitáni naopak v tomto okamžiku ocenili notné zásoby dobrot svých posádek.

Stejně jako námořníci na moři i my jsme museli na pevnině doplnit zásoby jídla, a tak jsme poobědvali v legendární restauraci U Rozvědčíka. Po načerpání síly z hranolek a smažáků jsme opět mohli vyrazit na cestu. Po dobu plavby jsme volání „muž přes palubu!“ uslyšeli hned dvakrát. Díky vestám jsme však nepřišli o žádného člena posádky. Zkušený vodák by se divil, ale i na klidné Berounce lze na mírných vlnkách vypadnout z lodi…

Po přenesení jezů v Nezabudicích a v Roztokách jsme dorazili do přístaviště pod křivoklátskou školou, kde jsme se s našimi plavidly rozloučili a domů se vraceli už po souši. Tak příští rok zase AHOJ!

Autor: Robert Chytrý