Cyklistický kurz 2013

Cyklistický kurz 2013

10.06.2013

Školní rok zakončil cyklistický kurz

I letos uspořádala rakovnická 1. základní škola kurz pro cyklistické nadšence. Tentokrát brázdili po cyklostezkách v okolí Čisté.

Petra a Robert Chytří

Stává se již tradicí, že se žáci druhého stupně První základní školy loučí se školním rokem ze sedel jízdních kol. Nejinak tomu bylo i letos, a tak se třicítka cyklistů vydala na cyklistický kurz na Vojtův mlýn u Čisté. Tato několikadenní akce byla zrealizována pomocí finančního příspěvku, který škola získala od města z programu Prevence sociálně patologických jevů. Cílem kurzu tak bylo kromě sportovního vyžití také stmelení kolektivu, týmová spolupráce, ale i výchova k samostatnosti a zodpovědnosti.

Našemu kurzu předcházelo extrémně deštivé a chladné počasí, které jako zázrakem skončilo asi deset minut před odjezdem z parkoviště SK. Po zbytek týdne pak cyklistům svítilo sluníčko. Podmáčený terén a louže však připravily žákům nemalé „zpestření“ na cestách a pro maminky plné pračky zabláceného oblečení.

Účastníci byli rozděleni do tří výkonnostních družstev, která vyrážela na vyjížďky po okolí a neustále zlepšovala své výkony. Techniku jízdy i fyzičku si pak žáci vyzkoušeli na závěrečném celodenním výletu. Velkým překvapením bylo pro nás třetí družstvo pod vedením Šárky, které nezaostávalo, a za cyklistický kurz najezdilo okolo 100 kilometrů. Dvojka dosáhla svého cíle a viděli jsme chyšský zámek a dali si výborný oběd v místním pivovaře. Celkem jsme najezdili okolo 160 kilometrů. První družstvo si to rozdalo s rozvodněnou Javornicí a s Martinou projeli nejeden brod a kaluž. Nakonec v tomto terénu najezdili 180 kilometrů. Vyvrcholením kurzu byl táborák s opékáním buřtů a noční bojovou hrou. Poslední kurz letošního školního roku se nakonec vydařil a podle žáků i vedoucích splnil všechna očekávání. Pro žáky devátých tříd to navíc byla symbolická tečka za povinnou školní docházkou.

Záznam z trasy 1. skupiny z navigace v novinkách

Autor: Robert Chytrý