Učení naruby

Učení naruby

11.04.2019

Učení naruby

            Jistý náš významný pedagog proslul svým citátem „Škola hrou“. Tím se zřejmě nechali inspirovat členové parlamentu naší školy, když zorganizovali projekt s názvem Škola naruby. Tuto akci vtipně uspořádali na světový den učitelů, takže to byl vlastně takový malý dárek všem pedagogickým pracovníkům na naší škole.

            Letos se pro svoji oblibu konal již pátý ročník této akce. Ve své podstatě jde o výměnu rolí mezi žákem a učitelem. Žáci se tak mohou alespoň na jednu hodinu v roce vžít do kůže svého oblíbeného učitele. I když jde na první pohled o jednoduchou výměnu, dochází během ní k úsměvným situacím, a tak si tento den užívají nejen žáci za katedrou, ale také ti před ní. Zkuste si představit sami sebe před dvaceti pěti posluchači, které musíte smysluplně zaměstnat na 45 minut a zároveň si udržet pracovní kázeň ve třídě.

            „Docela mě překvapilo, jak jsme měli připravené úkoly brzo hotové.“ Komentovala svoji hodinu Viktorie Hnídková, která společně s Terezou Valdhansovou učili v sedmé třídě zeměpis.

„V této třídě je hrozný klid, to by u nás teda nebyl“. Svěřila se po hodině dějepisu Anna Pondělíčková.

            Letošní den naruby u nás proběhl za velkého zájmu dětí, zúčastnilo se jich na sto dvacet. Největší zájem byl o výuku na prvním stupni, ale našli se i jedinci, kteří si troufli učit sedmáky a osmáky.

            Přínos tohoto dne však není jen pro děti samotné, které si tím lépe uvědomí samotnou podstatu učení a roli učitele a jeho osobnosti v tomto procesu, ale i pro samotné pedagogy.

            Projekt se i letos znovu osvědčil a nelze než poděkovat našemu parlamentu za jeho originální nápad.

foto

Autor: Robert Chytrý