Animace na jedničce

Animace na jedničce

17.10.2017

První setkání animačních nadšenců

V pondělí 16. října jsme se v tomto školním roce poprvé sešli na animační dílnách. Oproti předešlým ročníkům jsme se však těšili mnohem více. Pro animace jsme nově zařídili ateliér, kde jsou hned čtyři animační stolice. Díky tomu může každá ze tří sedmičlenných skupin pracovat najednou a zvládneme toho o animační fílny mnohem více. K pohodové náladě při práci žáků přispívají zkušení vedoucí Martina Vorlová, Alice Jendelová a Martin Donát. S pracemi žáků máme v plánu se zúčastnit soutěže stejně jako v loňském školním roce.

První letošní setkání jsme zahájili v nových prostorách a na tvářích dětí bylo vidět nadšení z nového prostředí a nové výzvy v podobě tématu soutěže, které pro letošní rok zní VODA. Téma je to skutečně široké a nabízí mnoho podtémat. Děti popustily uzdu své fantazii a hned bylo plno nápadů a návrhů, jak by příběh, kde v hlavní roli bude voda, vypadat. Nakonec vznikly návrhy na tři velmi zajímavé příběhy.

Video musí trvat nejdéle tři minuty. Někomu to může připadat jako spoustu času na krátký animovaný klip, ale vtěsnat všechny nápady do tří minut je nemožné. To byl první, a asi jeden z nejtěžších, úkolů prvního setkání. Každá skupina se s tímto úkolem poprala po svém a brzy byly hotové tři scénáře "storyboard". Vymyslet a vykreslit takový storyboard je velice náročné. Podle něj se totiž bude postupovat po celou dobu vytváření videoklipu. Zkrátka nesmí se na nic zapomenout, ale zároveň toho nesmí být zbytečně moc.

Před obědem byly storyboardy hotové, a pak už se všichni vrhli na vytváření miniaturních kulis, malování pozadí jednotlivých scén, fotografování vodovodních kohoutků, vyhledávání vhodných předloh na internetu a modelování chapadel medúzy z modelíny. Všichni pracovali pilně a před koncem našeho setkání se všem třem skupinám podařilo nafotit úvodní scény. Doufáme, že pracovní nadšení nám vydrží i nadále, představte si, že po dnešní celodenním práci má každá skupina nafoceno něco kolem dvěma stům fotek, což vystačí přibližně na pět vteřin klipu.

Čeká nás ještě spousta práce, ale také zábavy, než budou klipy hotové ke zhlédnutí.

Děkujeme všem účastníkům prvních animačních dílen za jejich účast a chuť s nadšením vytvářet nové filmy pomocí moderních technologií.

Fotky z prvního setkání

Autor: Martin Donát