Pomohli jsme čtením projektu Loutky v nemocnici

Pomohli jsme čtením projektu Loutky v nemocnici

15.12.2017

V rámci čtenářského klubu zaštiťovaný programem Efektivní škola jsme se zapojili do projektu Čtení pomáhá, který rozdělí každý rok až 10 milionů korun na dobročinné účely.

Čtení pomáhá vždy nabízí několik dobročinných projektů, jež je možné podpořit právě čtením a naši čtenáři se dlouho rozhodovali, který z projektů si vyberou. Už od září, kdy jsme se do projektu přihlásili, však jednoznačně prohlásili, že výtěžek půjde určitě na pomoc dětem.

Jak vlastně celý projekt funguje? Po tom, co přečteme (samostatně nebo společně) knihu, vyplníme během čtenářského klubu test, který se většinou skládá ze čtyř otázek. Na zodpovězení je časový limit, zpravidla 5 minut. Celkově máme tři pokusy a poté se můžeme k testu vrátit zase až po uplynutí sedmi dnů. Otázky se zaměřují opravdu na detaily, aby prověřily, zda jsme knihu opravdu přečetli. Po zvládnutí testu přistane na náš uživatelský účet 50 Kč a ty můžeme věnovat na jednu z nabízených charit.

Do prosince jsme toho zvládli přečíst opravdu hodně a vyplnili jsme celkem 18 testů, což tedy odpovídá stejnému počtu přečtených knih. Některé z knih nás však trochu potrápily. Největším oříškem byl Deník Anny Frank, kde jsme si lámali hlavy u jmen některých z postav, což je i v samotné knize složitější. Překvapivě jsme na více pokusů museli vyplnit i test ke knize Malý princ, který je u dětí ze čtenářského klubu tolik oblíbený. V tomto případě šlo však spíše o zbrklost a nepozornost, protože šlo o první vyplňovanou knihu.

A protože se blíží Vánoce, rozhodli jsme se, že je čas našetřené peníze poslat tam, kde je opravdu potřebují. Po pečlivém uvážení se naši čtenáři jednoznačně rozhodli pro podporu charity Loutky v nemocnicích. Projekt rozdává radost nemocným dětem, a to je zvláště v adventním čase opravdu potřeba. Poslali jme celkem 900 Kč a v novém roce budeme určitě v podporování projektu pokračovat.

Autor: Alice Zápalová