Od Wintra až na Vysočinu

Od Wintra až na Vysočinu

03.05.2019

Když za mnou přišla kolegyně, jestli bych jí jako češtinářka nepomohla s filmem o Zikmundu Wintrovi a já souhlasila, ani ve snu by mě nenapadlo, že díky tomuto souhlasu s ní budu o čtyři roky později stát na konferenci Počítač ve škole před 25 učiteli, neznámými kolegy, a budu je „školit“ a vyprávět jim o animacích.

Přesně tato počáteční chvíle, kdy jsem byla „vtažena“ do animačního světa na naší škole, se mi totiž při návštěvě konference vybavila. Kdo sleduje či navštěvuje naši školu, ví, že se animacím věnujeme opravdu dlouho, je to již šest let a jsme rádi, že se stále máme kam posouvat. A tentokrát se tedy nezdokonalovaly děti, ale my učitelé.

Na začátku byla myšlenka a postrčení kolegy Martina Donáta, následovalo schválení vedení školy a pak už jsme s Martinou Vorlovou jen s napětím čekaly, jestli náš workshop na téma Animace ve výuce na počítačové konferenci schválí. Schválili a my dvě se začaly připravovat.

Konferenci Počítač ve škole pořádá již 16 let Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami v Novém Městě na Moravě. Navštěvují ji hlavně pedagogové základních a středních škol a každý rok je zaměřena na určitá témata. Pro letošek to byly Algoritmizace a robotika, Informační a vzdělávací portály škol, Mapování s podporou ICT a Multimédia ve škole. Konference je věnována převážně přednáškám a workshopům, kde stěžejní roli hrají vystoupení samotných učitelů s výstupem z praxe. Do programu se ale zapojují i zástupci firem počítačové grafiky, vybavení škol, ať už běžného či softwarového.

Pravidelně se akce koná v období Velikonoc a nejinak tomu bylo i letos a konference probíhala od 16. do 18. dubna. Celá konference probíhá na velmi přátelské bázi plné sdílení a inovativních nápadů. Náš workshop byl určený pro začátečníky i mírně pokročilé učitele, kteří chtějí zařadit animace do své výuky. Naším cílem bylo především ukázat, že není třeba se ničeho bát. Všechno se dá zvládnout s tou správnou technikou, trpělivostí, šikovnými dětmi a podporou ostatních. Jsme moc rády, že tohle všechno na Jedničce máme. Naším heslem je, že v animacích (skoro) nic není nemožné a to jsme předávaly i ostatním. Během workshopu si účastníci vyzkoušeli ploškovou animaci na tabletu v aplikaci iStopMotion a všem šla práce parádně od ruky.

IMG_0258 (1).jpg

My jsme si na workshopech zase vyzkoušely klíčování, tvorbu výukových videí či využití map ve výuce a v sobotu večer vyslechly inspirativní přednášku Cyrila Podolského, který se věnuje animovaným filmům a večerníčkům.

Není tedy divu, že jsme se po dvou dnech vracely nabité informacemi, zkušenostmi a s mnoha tipy do výuky. Naše nadšení ještě tento týden umocnilo vyhodnocení tohoto ročníku. Náš workshop se umístil mezi osmi nejlépe hodnocenými z téměř 50 workshopů. Jsme moc rády, že jsme měly ostatním co předat a těšíme se na příští rok.

IMG_0253.jpg

Děkujeme za podporu a důvěru od vedení školy, za technickou a morální podporu od kolegy Martina Donáta a městu Rakovník, které animace podporuje již dlouhodobě. A já děkuji, že jsem mohla stát vedle tak báječné a zkušené kolegyně Martiny Vorlové, protože bez "jejího Wintra" bych tyhle inspirativní dny nezažila.

Autor: Alice Zápalová