Kniha - přítel člověka I

Kniha - přítel člověka I

13.10.2023

Benefity čtení jsou naprosto nezpochybnitelné. A u dětí zvlášť. Posloucháním čteného textu se trénuje paměť, posiluje schopnost udržet pozornost, soustředit se, porozumět. Při čtení se dítě zklidňuje. A aby děti měly ještě snazší přístup ke knihám, je tu naše školní knihovna, která je pro čtenáře otevřena vždy v pondělí 6. vyučovací hodinu a v úterý o velkou přestávku.
Naše nejmenší přišel dnes pozvat do knihovny přímo maskot Emílek, který byl vytvořený podle loga školní knihovny. Byla to jeho premiéra, ale děti z 1. B byly tak skvělé, že se rozhodl navštívit i další třídy.
Dnešní setkání se neslo v duchu knih a přátelství. Kdo je to kamarád? Jak se kamarád chová a je opravdu každý náš kamarád? Tyto i další otázky jsem pokládala dětem a ony s naprostým přehledem odpovídaly a sdělovaly svoje zkušenosti.
Po přečtení pohádky „Kniha – přítel člověka“ (Z. Pospíšilová: Knihovnické pohádky) jsme se společně shodli na tom, že i knížka může být náš kamarád, ale musíme se k ní správně chovat.
Pověděli jsme si také o tom, že knihu můžeme vnímat všemi smysly a celé naše setkání zakončili společným rytmizováním vajíčky a písničkou „Budu jejich ochráncem“, která vznikla v rámci projektu Celé Česko čte dětem.
Děkuji žákům 1. B za báječných 45 minut a paní učitelce Petře Kůsové za skvělou spolupráci.
A zítra už se s Emílkem těšíme na kamarády z 2. B 😊
Za školní knihovnu Mgr. Markéta Marková

Autor: Markéta Marková