Listování online

Listování online

14.04.2021

Co jsme se dozvěděli o fake news

Jak jsme byli v online divadle 

Před návštěvou divadla obvykle hledáme něco hezkého na sebe, upravujeme se, občas panikaříme, když nemůžeme najít pečlivě uložené lístky. Nic z toho tentokrát nebylo potřeba. 

Tentokrát jsme představení projektu Listování - Nejlepší kniha o fake news -  sledovali každý doma, na svém monitoru. Největším úskalím tentokrát bylo zvládnout připojení přes odkaz na platformu Zoom Meeting. To se bohužel ne všem šesťákům a deváťákům podařilo. Ty, kteří zvládli toto úskalí, na dálku přivítal Lukáš Hejlík, zakladatel projektu Listování, a uvedl představení. 

V něm jsme se s vtipem a nadsázkou dozvěděli spoustu zajímavostí z historie médií, a hlavně toho, co je vlastně od počátku provází - falešných zpráv - fake newsZáměrné dezinformace nejsou spojeny jen s médii. Dozvěděli jsme se i to, jak konkrétně byly součástí vojenské taktiky například ve 2. světové válce.  

V dnešní době, a zvláště v současné situaci, jsme -  bez přehánění -  zahlceni informacemi. Média už dávno nejsou jen pár papírových stránek novin, které si koupíme u stánku, nebo rozhlasové a televizní zprávy. Je tu médium, které ovládlo svět informací - internet 

Zkoušíme se naučit orientovat se v obrovském množství zpráv z různých více či méně (a nebo taky vůbec) důvěryhodných zdrojů.  A není to vůbec jednoduché. Nejdůležitější je ale samo vědomí, že nemůžeme nekriticky přijímat vše, co nám internet nebo další média k uvěření nabízejí.  

A právě toto vyplynulo jako hlavní myšlenka z představení, za jehož zprostředkování děkujeme Vzdělávacímu institutu středočeského kraje. Na Listování určitě i při další příležitosti - jen snad raději do klasického hlediště. 

Autor: Martina Vorlová