Výlet 5. A do muzea v Lánech

Výlet 5. A do muzea v Lánech

30.04.2018

Žáci z 5. A vyrazili k příležitosti 100. výročí založení České republiky, do Muzea T. G. M v Lánech a mimo to zhlédli také výstavu automobilů a navštívili také výběh lam.

Po vysednutí z autobusu v Lánech směřovaly kroky páťáků do muzea. Při poutavém vyprávění naší průvodkyně jsme se dozvěděli spoustu podrobností ze života našeho prvního prezidenta Tomáše Garriqua Masaryka. Do výkladu se zapojili i někteří žáci tím, že předčítali ostatním připravené kapitoly ze života nejen samotného Masaryka, ale i jeho celkem početné rodiny. Masaryk byl člověk, kterého známe jako úspěšného politika, jenž se zasloužil o vznik samostatného československého státu. Byl to ale také syn rodičů, kteří neměli ani základní vzdělání. Sám v mládí vystřídal několik zaměstnání, než se po studiích ve Vídni vrátil do Prahy jako profesor filozofie. Dále jsme vyslechli o Masarykově politické kariéře hlavně v zahraničí a jeho prvním zvolení prezidentem Československé republiky. Jeden z nejdůležitějších politiků české historie je pohřben na lánském hřbitově, který jsme také navštívili. 

Z muzea T.G.M. se naše výprava přemístila do dalšího muzea. Tentokrát to bylo Muzeum sportovních vozů. V muzeu jsme zhlédli závodní vozy nejen z dnešní doby, ale také z období první republiky. Muzejní výpravu jsme zakončili u výběhu lam, kde jinde než v zámecké oboře oblíbeného letního sídla Tomáše Garriqua Masaryka.

Foto

Autor: Martin Donát